19.05.2017

Traineeportrett: Faizan M Ilyas

av Martin Svendsen

Bli bedre kjent med Faizan M Ilyas ved å slå følge med han på en reise gjennom en av livets kanskje vanligste dager, en ganske alminnelig onsdag i mai.

07.00: En målbevisst hånd manøvrerer, i blinde, selvsikkert mot vekkerklokkens "slumreknapp" og trykker kontant. For b-mennesket Faizan er de påfølgende 10-minuttene ytterst nødvendige.

07.10: Samme målbevisste hånd finner igjen veien til vekkerklokkens "slumreknapp", det trykkes, men denne gangen mindre kontant. 10 deilige nye minutter med lukkede øyne følger.

07.21: Øynene slås for første gang opp til lyden fra vekkerklokken, samtidig går det opp for Faizan at morgenens slumrestunt har gått på bekostning av mulighetene til å spise frokost. Det er ikke første gang dette skjer og det blir neppe den siste. Han tar det hele med knusende ro. Rolig som skjæra på tunet beveger han seg mot badet for å gjøre det ytre klart til dagens aktiviteter.

7.58: Faizan entrer kontorene hos sin nåværende plassering, økonomienheten i Kristiansand kommune. Den utdannede siviløkonomen med spesialisering innen økonomistyring henger fra seg yttertøyet og går i gang med dagens utfordringer.

8.03: Fanen som dukker opp på PC'en etter oppstart beviser at 25-åringen er stolt av plassen han vokste opp. En Wikipedia-artikkel som beskriver at de symboltunge løvene utenfor Stortinget er hugget ut i Groruditt, en sjelden bergart fra Groruddalen, vitner om at en gravende nysgjerrighet rundt eget oppvekststed avsluttet forrige arbeidsdag.

11.30: I lunsjen stiller en kollega Faizan spørsmålet om hva han liker best med sin nåværende plassering. En klar, raskt og sikker stemme svarer:

- Det beste med plasseringen er at jeg får jobbet med mange ulike oppgaver, med mange ulike mennesker på tvers av faglig bakgrunn. Jeg har lært utrolig masse, ikke bare faglig, men også om byen vår. Det er gøy å få innsikt i prosesser og hvordan det jobbes for å gjøre Kristiansand til en enda bedre by. Kristiansand kommune er et stort kompetansehus, og jeg er så heldig som får lære av disse menneskene.

15.03: Faizan må ta bena fatt for å rekke frem til Kvadraturen skolesenter, der han jobber frivillig som leksehjelp for Røde Kors. Her hjelper han elever fra videregående med det de finner vanskelig. Som oftest er det matematikk, noe som passer aldeles glimrende ettersom Faizan alltid har vært glad i matte og dermed mestrer dette mystiske tallspråket til perfeksjon.

15.48: En av elevene er tydelig nysgjerrig på hvorfor Faizan søkte seg til Trainee Sør. Midt i en oppgave om likeverdige trekanter og opphøyde potenser finner han mot til å stille spørsmålet. Faizan svarer gladelig eleven, men minner samtidig om at de må tilbake til oppgaveløsningen fortest mulig etterpå:

-  Jeg meldte meg på Trainee Sør av flere grunner. Jeg har vært i Kristiansand i noen år, men jeg føler meg ikke helt ferdig her enda og ønsker å bli her. Jeg har møtt flere nåværende og tidligere traineer og de har snakket så varmt om opplegget og anbefalt meg å søke. På personlig plan så føler jeg at Trainee Sør er det riktige valget for meg akkurat nå. Jeg er veldig usikker på hva jeg vil jobbe med fremover, og Trainee sør gir meg muligheten til å lære mer om arbeidslivet og meg selv.


17.02: Igjen må bena til pers. Faizan skal rekke fotballtrening og har et ørlite håp om å rekke hjemom for å hive i seg en brødskive før treningen begynner klokken 17.30. Det går med minste mulige margin.


17.30: På plass på treningsfeltet får han utløp for det kroppen har igjen av overskudd, noe som basert på dagens aktivitetsnivå fortsatt er overraskende mye. Den lynkjappe høyrebacken dominerer nedover sin flanke av banen. At økta rundes av med å slå en vellykket tunell på en overivrig, krumnakket venstreving klokken 18.43 kommer som ren bonus.


19.39: Horisontalen inntas på sofaen, med næringsstoffer i form av take away-mat innen en armlengdes avstand. Resten av kvelden bygges opp rundt å se serier på diverse strømmetjenester. Favoritten nå for tiden er Billions.


21.07: Mellom episodene lykkes undertegnede med å snike inn et lite spørsmål. Hva er din beste opplevelse i studiesammenheng?


- Jeg har vært et semester i Jakarta, Indonesia. Der gikk jeg på både skole og hadde et internship hos Jotun. Det var et fantastisk opphold hvor jeg virkelig fikk kjenne på hvordan det er å være utenfor den trygge norske komfortsonen min, kan Faizan fortelle.


21.18: På nytt forsøker undertegnede å stille et overraskende spørsmål. Denne gangen er det nytteløst. Paul Giamatti har hans fulle oppmerksomhet. Spørsmålet avbrytes med hysjing, og forblir ubesvart.


23.45: Faizan kryper til køys. Han stiller vekkerklokka og legger samtidig inn en viss slumringsmargin.


[Tilbake]