15.09.2017

TedX Arendal og fremtida

av Lena Bekken

Jeg var ganske glad når jeg fikk vite at månedens desidert største dose faglige påfyll ville forekomme i min nye hjemby: Arendal. Enda gladere ble jeg (det er fare for at jeg på et tidspunkt var så spent at jeg satt så langt utpå stolkanten at jeg nesten ramla ned) da jeg fikk høre ordene: «TedX Arendal».

Inspirasjon og handling – idéer som spres

Jeg husker tilbake til mine studiedager i Edinburgh, da jeg satt i Teviot (studentbygget der) og så på Ted-videoer. Delvis fordi det ville gi meg inspirasjon og faglige innspill for starten på en eller annen oppgave – delvis fordi jeg syntes det var helt greit å vente med den faktiske jobbingen i 20 minutter til. En video ble til to, og det kan hende at to av og til ble til ti. Plutselig var klokka blitt 8 på kvelden. Ikke et ord var skrevet, men jommen meg var jeg blitt litt klokere på hvor mye jeg ikke kan om verden. Jeg har alltid likt måten idéer blir fremstilt, fortellingene, personlige historier om å skape, forme, og å følge sin inspirasjon – jeg har blitt litt hekta på Ted. Man kan vel si at forventningene jeg satt med lå over medianen.

Forrige uke skulle jeg ikke bare få lov til å leve meg tilbake til mine Ted-titte dager, men jeg skulle også få lov til å sitte på første rad i en ekte TedX-sal! HÆ?! Jeg tror jeg har nevnt tidligere at det er kult å være Trainee. Dette var en av de bedre dagene.

Variasjonen er stor – kultur, ensomhet, internett, teknologi, byutforming, kunst – og samles om ett emne: hvordan vi i dag skaper morgendagen. Jeg blir ikke skuffa. Men jeg blir litt betutta, og jeg lurer litt på hvordan disse menneskene har fått til å gjøre så mye. Noen av dem er knapt eldre enn meg selv, og allikevel har de tatt store sjanser og begitt seg ut på eventyr man knapt kunne tro var mulig. Jeg er litt sjalu (det sa jeg ikke høyt, altså!), men mest imponert og stolt. Imponert over at de får det til, og stolt fordi jeg vet at disse heltene egentlig bare er helt vanlige mennesker. Stolt av alt det uvanlige som helt vanlige mennesker kan få til.

Tematikk som treffer

Jeg er kanskje i det filosofiske hjørnet i dag, men jeg kan ikke unngå å tenke hvor passende tematikken for TedX Arendal er for oss Traineer: «Shape Tomorrow». Jeg har ved flere anledninger hørt store ord sagt om oss Traineer. Fremtidens arbeidskraft, fremtidens ledere, fremtidens tenkere, fremtidens, ja, så-mye-forskjellig. Det er et megakomplement å skulle bli omtalt på en slik måte. Lista ligger temmelig høyt for å si det slik, og jeg føler meg til tider veldig liten når jeg står og ser opp på den.

Allikevel er det kanskje noe sannhet i det. Når jeg sitter i salen og hører om Venke Kutsons musikkskole som gir unge en ny start, titter jeg bort på mine Trainee-kollegaer. Det aner meg at de fleste av oss har vært veldig heldig med vår første start. Men jeg vet også at mange av oss har arbeidet veldig hardt og har måttet ta mange kamper for å lære og oppleve de tingene vi har for å kunne fungere som Traineer. Vi er mest heldig, men kanskje er det også noe ved oss som gjør at jeg tror på noen av utsagnene. Traineene vet ikke at jeg sitter og stirrer på dem – takk og pris for det. Alles blikk er sultne og vendt mot scenen, ordene derfra blir slukt. De vet heller ikke at jeg akkurat i det øyeblikket tenker hvilken flaks jeg har hatt som får være med i en gruppe som byr på så mange kloke tanker, så mye engasjement, og så mye fremtidsvilje. Kanskje er det akkurat disse tingene som skal til for å skape morgendagen? Kanskje er det akkurat disse tingene som gjør en Trainee til en Trainee?

Jeg krysser fingrene og håper på det; for det hadde vært grådig kult. Venke Knutson takker for seg, og oppmerksomheten skiftes. Vi er klare. Klare for å være med i arbeidet med å forme fremtida. Takk for at vi får lov til det!

[Tilbake]