23.11.2017

Kyberhva?

av Solveig Steinsland

«Solveig, hva er det du jobber med da?»

«Jeg er sivilingeniør innen kybernetikk, så jeg driver å...»

«Kyberhva?»

Solveig filosoferer rundt betydningen av sin egen jobb på GE Healthcare, Lindesnes. 


Story of my life, viser det seg. Helt siden jeg startet min utdanning innen kybernetikk har jeg møtt dette spørsmålet jevnlig. Kyberhva? Ikke en gang mine foreldre  vet hva jeg driver med.

Som Eyde Trainee er jeg så heldig å få være utplassert i tre ulike Eyde bedrifter: Saint-Gobain, Elkem Technology og GE Healthcare. I skrivende stund er jeg i min siste periode i GE sin digitalavdeling.  GE er verdensmestre på å lage kontrastvæske. Så for deg som ikke vet hva kybernetikk er: jeg jobber i digitalavdelingen i en kontrastvæskefabrikk.

Når jeg møter mennesker som vet hva kybernetikk er går det som en lek. De blir engasjerte og fascinerte når jeg forteller om hva jeg gjør. Men når jeg møter alle disse som ikke har hørt ordet før må jeg starte den tøffe jobben å forklare bakgrunnen min. «Jeg jobber mye med kontrollsystemer og optimalisering. Det handler om å finne de rette teknologiene, anvende dem, for senere å ordne slik at prosessene blir effektivisert og automatisert. Du kan se på det som robotisering av industrien, hvis det gir mening?» «Ah, så du fjerner arbeidsplassene våre?»

Hva skal jeg svare? Er det det jeg gjør? Fjerner arbeidsplasser? I så fall, hva slags menneske er jeg egentlig?

I mitt arbeid i Eyde Think Tank kom jeg med uttalelsen: «Change or die», hvor jeg siktet til  bedriftene i Eyde Klyngen. Jeg siktet spesielt til  bærekraft og Industri 4.0. Verden endrer seg raskere enn noen gang, og endringene øker for hver dag som går. Altså, er bedriften ikke fleksibel og endringsvillig har den lave overlevelsesmuligheter. I Norge har vi høye lønninger, som gjør det krevende for en bedrift å overleve. Så hva må bedriften gjøre? Den må sørge for  å være i forkant av land som har lavere lønnskostnader. Hvordan kan en bedrift være i forkant? Jo, gjennom utvikling, kunnskap, optimalisering, digitalisering og et riktig fokus på bærekraft. 

Så hva er det jeg som kybernetiker gjør? Fjerner jeg arbeidsplasser? Eller er jeg med på å redde bedrifter? I så fall, redder jeg ikke arbeidsplasser da?

Neste gang noen spør meg om hva jeg jobber med skal jeg svare: «Jeg kjemper den digitale revolusjonen. Jeg redder arbeidsplasser.»


Hvis det går slik noen spår, vil faktisk mange arbeidsplasser være borte om kort tid. Om dette skjer håper jeg på en god borgerlønnsordning, snørike vintre og varme somre. Gleder meg. [Tilbake]