26.01.2018

Trainee tur til Oslo

av Ida Marie Scheie Ørvik

Javel, se det. Da var det på tide med et blogginnlegg fra hovedstaden. Tirsdag 16. januar gikk turen til Oslo for å besøke Stortinget og en rekke spennende bedrifter. Tema for turen var hvordan teknologien endrer samfunnet vi lever i. Vi ville høre hvordan etablerte tankesett, forretningsstrukturer og ledelse i norsk næringsliv blir utfordret av dagens teknologi.


Tirsdag

Dagen startet med en del snø, både på Sørlandet og i Oslo, som resulterte i «ei litta» forsinkelse. Forsinkelse til tross, samtlige traineer var på plass til dagens første bedriftsbesøk hos Gjensidige. Her fikk vi et spennende innblikk i hvordan forsikringsbransjen ruster seg for den teknologiske hverdagen i konkurranse med andre. Philip Røst Wehinger snakket engasjert om robotisering, AI og GDPR og hvordan dette både utfordrer og åpner for muligheter i forsikringsbransjen. Teknologien gjør det på mange måter lettere å skreddersy en god relasjon til kunde ved hjelp av chatbots, apper og personaliserte løsninger. Samtidig utfordres den etablerte forsikringsbransjen av nye konkurrenter på markedet. En av problemstillingene Philip tok opp i forbindelse med dette er når andre virksomheter som tradisjonelt ikke har vært i forsikringsbransjen begynner å tilby slike tjenester. Her lærte vi at: «hvis Amazon er interessert i det du driver med er det bare å gi opp. Er de derimot ikke interessert, kan man like gjerne gi opp da også».

Etter en bedre lunsj på Grønland gikk turen videre til Enterspace ved Bernhard Bisseth, Jonas Vesterhus og tidligere trainee Nikolai Grødum Grønberg. Sørlandsguttene tok oss med på deres gründerreise. Vi besøkte dem i deres nye lokaler i landbrukskvartalet i Schweigaardsgate 34, som har vært hovedsetet for Norsk Bondelag i en årrekke. Gutta i Enterspace driver bygget som en coworkingspace hvor ulike gründere, innovatører og bedrifter sitter sammen rundt om i hele bygget. Det er felles arrangementer og alle som søker om plass i bygget må passe inn i fellesskapet og mentaliteten. Ved å drifte et bygg som dette muliggjøres kortere leieavtale og mer fleksible kontrakter. I tillegg kan de ulike oppstartsbedriftene nyte godt av hverandres felleskap og kompetanse.  Vi var så heldige å møte noen av de som holdt til i huset og fikk smake på tang, se hvordan urter kan dyrkes inne i en kjeller og høre om to ingeniører som hadde ofret en tradisjonell karriere for å starte wok-restaurant.

 

Etter dagens to besøk, dro hele gjengen tilbake til hotellet. Her hadde vi valg av tillitsvalgt og litt andre saker å diskutere. Hilde gir stafettpinnen videre til Daniel.  Gratulerer til Daniel og takk for strålende innsats Hilde. Av saker som ble diskutert skapte forslaget om sette Barcelona som destinasjon for årets utenlandstur engasjement i gjengen. Det blir spennende å se om det blir noe paella på oss i vår. Etter timer med livlige diskusjoner var alle ganske så sultne. Dermed bar turen videre til Delicatessen på Aker Brygge hvor vi spiste et fortreffelig måltid tapas. Nam!

Onsdag

Dagen startet tidlig med en god frokost før vi deretter ruslet opp til Stortinget hvor vi møtte stortingsrepresentant og tidligere leder for Trainee Sør Svein Harberg. Han fortalte med engasjement om stortingets arbeid og hvordan digitalisering endrer samfunnet. Vi fikk også møte statssekretær Paul Chaffey som gav oss en fengslende presentasjon. I tillegg var vi så heldige å få med oss stortingets spontanspørretime bare timer før Norges nye regjering ble annonsert.

Etter en fin omvisning på stortinget var det en kjapp lunsj før vi strente ned til Oslo Business Forum hvor vi ble med på reisen til kompisene Marius Røed Wang og Christoffer Omberg. De unge gründerne droppet ut av studiene og satset en halv million hver for å skape det som i dag er Oslo Business Forum. Ved hjelp av årlige konferanser, podcasts og webinarer om ledelse, markedsføring og teknologi ønsker de å utfordre etablerte tankesett.  Vi fikk ta innblikk i opp og nedturer, digital markedsføring og entreprenørskap. Det var utrolig gøy å høre hvordan de to unge gründerne hadde ofret alt og lyktes.

Siste stopp på turen var Shibsted Meida Group hvor vi møtte tidligere trainee Pål Øien Lunde.  Pål jobber i dag som Product Lead i Shibsted og tok oss med på mediehusets digitale reise fra da papiraviser stod i fokus til nettaviser og andre digitale tjenester som markedsplasser og VGlive. Vi fikk også et innblikk i hvordan teknologi både muliggjør og utfordrer en etablert bransje. Sist men ikke minst er det alltid gøy å møte tidligere traineer og få et innblikk i deres spennende hverdag.


Slitne og fulle av inntrykk sier vi takk for oss Oslo! På gjensyn.

[Tilbake]