21.06.2018

Kurs i presentasjonsteknikk

av Preben Nilsen

Alle traineer i Trainee Sør skal gjennom et kurs i kommunikasjon og presentasjon. Den 11. juni var det kull 2 sin tur. Vi skulle lære oss kunsten å forføre lytterne, selv med et kjedelig innhold.


Det er ikke alt som kan læres gjennom formell utdanning og teori. Noen ferdigheter må læres gjennom øvelse i praksis. . Det å holde presentasjoner er et godt eksempel på nettopp dette. Det ble en dag med en god blanding mellom teori og praksis.

Kurs i presentasjonsteknikk

Dagen startet med en teoridel. Der ble vi fortalt og vist hvorfor førsteinntrykket er så uendelig viktig for å fange oppmerksomheten til publikum. Det ble videre gjennomgått en del verktøy for å skape engasjement blant lytterne. Underveis i teoridelen fikk vi også en lyn-innføring i gresk, blant annet med gloser som logos (argumentasjon), pathos (følelser), ethos (kredibilitet), phronesis (kompetanse)og arete (sympatisk). Langt bak i hjernebarken kunne traineene huske å ha vært borte i disse begrepene på skolebenken.

Det varte ikke lenge før det var tid for praksis og vi måtte ut av komfortsonen. Alle traineene fikk i oppdrag å forberede en 2 minutter lang innledning til et foredrag som skulle filmes, analyseres og evalueres. Jeg tror de aller fleste kjente litt på nervene. Det er ikke alltid like naturlig å se seg selv på film (selv om det er slik en faktisk ser og høres ut).  Det var en utrolig lærerik øvelse, hvor vi fikk konkrete tilbakemeldinger på hva som var bra og hva som kunne forbedres fra kommunikasjonsrådgiver Arne Martin Larsen ved UiA og de andre traineene fra kullet. Vi ble også minnet på hvor viktig det er å være et godt og støttende publikum.

Avslutningsvis fikk vi noen nyttige tips og triks til stemmebruk, pust, blikk, kroppsspråk og bruk av manus. Alt i alt en gøy, utfordrende og lærerik dag. Traineene sitter igjen med nyttige verktøy for videre bruk. Nå er det bare viktig å ikke la det gå for lang tid før vi praktiserer det. Husk at en kommer langt med gode forberedelser og mye øving.


[Tilbake]