22.06.2018

48 timer med søreuropeiske tilstander på Sørlandet

av Martin Svendsen

Hvor var du da to ganske alminnelige maidager ble forvandlet til et sykkeleventyr, en folkefest og gater preget av søreuropeiske tilstander langs Norges vakreste kyststripe her på det blide Sørland? 

Tour des Fjords på Sørlandet

22. og 23. mai var det endelig duket for at agderfylkene skulle gjeste noen av verdens fremste landeveissyklister. Den 6 utgaven av Tour des Fjords hadde i år, og for første gang, sørlandskysten som sine kulisser. Godt koordinert innsats mellom kommuner, værguder og engasjerte publikummere materialiserte seg i TV-bilder vi vanligvis forbinder med fellesferie, Alpene, Pyreneene og franske landsbyer det er tett opp mot umulig å uttale navnene på.


I min nåværende plassering hos Grimstad kommune hadde jeg gleden av å jobbe med dette arrangementet, ettersom Grimstad var målby under sykkelrittets første etappe. Kristiansand var målby under etappe 2. Side opp og side ned er allerede skrevet om det sportslige. Watt, makspuls, o2-opptak, betydningen av å ligge på hjul, etappevinnere og sammenlagtvinnere er gjort fyldig rede for av både lokale, nasjonale og internasjonale medier. Men er det en ting jeg har lært gjennom de siste tre månedene, så er det at opplevelsene som følger et sykkelritt handler om så mye, mye mer enn det rent sportslige.  


Et sykkelritt handler like mye om smilende barn som sykler side om side med en verdensmester og 10 ganger Tour des France etappevinner, Thor Hushovd. Det handler om 80 åringen Martha fra Birkenes som har strikket sin egen sykkeltrøye for å heie frem rytterne langs løypa. Det handler om vennegjengen som har stilt opp i hopetall på Gimlekollen for å gi hjemmehåpet Kristoffer Halvorsen en siste vitamininnsprøytning før målgang. Det handler om innsatsen til de mange hundre frivillige som må til for at det hele tatt skal være mulig å gjennomføre et sykkelritt av denne størrelsen på en forsvarlig måte. Rammene rundt et sykkelritt er avgjørende for suksess, og rammene rundt et sykkelritt bestemmes definitivt av alle andre enn de som er ansvarlig for det sportslige produktet. Dette er på ingen måte unikt innen idrett, men det er fortsatt fryktelig stas at Sørlandet viser seg frem fra denne siden når så mange nasjonale og internasjonale øyne var rettet mot landsdelen.


Massiv sørlandsreklame

Alle mulige ringvirkninger etter å ha hatt Tour des Fjords på besøk kan være vanskelig å tallfeste, måle og forutse, men fasit etter disse to maidagene vil uansett være timevis med nasjonal TV-dekning og liveoverføring både nasjonalt og internasjonalt. Når værgudene i tillegg hjelper til med sydentemperaturer og strålende solskinn, og tusenvis av sørlendinger sørger for å lage folkefest, liv og røre i gatene, blir ikke TV-bildene mindre slående. 


Det å se noen av verdens beste syklister tråkle seg oppover Voss bakke, med seilbåter fra Grimstad seilforenings og skonnerten Solrik i bakgrunnen, er bra TV-bilder. Det å se den lokale helten Kristoffer Halvorsen finne uante krefter blant folkehavet i Kristiansand i et siste forsøk på å parkere noen av verdens mest profilerte ryttere i vakre omgivelser på Odderøya, er bra TV-bilder.   

Nå er vi der snart igjen. Når startskuddet for Tour des France ljomer den 7 juli er riktig nok Voss bakke og Odderøya byttet ut med Alpe d’Huez og Champs-Élysées, men takk for at vi på disse to ellers ganske så ordinære maidagene fikk en smakebit på hvordan det er å ha dette sykkelsirkuset på besøk i vår egen hage. Og takk for at vi fikk vist sykkelverden at det også blant oss renner en liten dose søreuropeisk blod gjennom våre årer.

Etter å ha fylt en liten av de mange rollene som skal fylles for å arrangere Tour des Fjords, kan jeg nå trygt si at årets Tour des France skal følges med nye øyne. I tillegg til det sportslige skal jeg i år følge vel så mye med på sirkuset rundt, og samtidig ha i bakhodet innsatsen til de mange 1000 frivillige de har i sving for å kunne arrangere et sykkelritt av denne størrelsen.

Jeg vet godt hvor jeg var disse to maidagene, jeg var midt i smørøyet, og der håper jeg du også befinner deg skulle dette sykkelsirkuset bevege seg sørover flere ganger i fremtiden.

Heia Norge, heia sykkel og heia Sørlandet!


[Tilbake]