_mg_2063
F.v: Øystein Dyvik Eide, Christine Alveberg & Marcus Våle. (Foto: Monika L. Broen)

Trainee + politiker = sant

Den første tiden på en ny arbeidsplass kan være den mest slitsomme. Samtidig som jeg var ny i jobb, gikk jeg inn i politikken og valgresultatet gav en av de mest krevende forhandlingssituasjonene i Kristiansand på mange år. Ingen av delene var jeg særlig godt forberedt på.

Det siste halvåret har vært alt annet enn normalt: 02. september hadde jeg min første arbeidsdag i Agder Energi gjennom Trainee Sør og 09. september ble jeg folkevalgt for Venstre i Kristiansand kommune. Jeg fikk oppfylt drømmen om å bli trainee, samtidig som jeg kjempet for og vant deler av folkets gunst. Det er fortsatt vanskelig å sette ord på hvor heldig jeg er. Likevel har det ikke bare vært rett frem. I dette blogginnlegget skal jeg prøve å beskrive det hele.

Min første plassering var hos Agder Energi i HR. I løpet av de første to ukene var jeg godt i gang med flere av prosjektene som jeg jobbet med gjennom hele perioden i plassering. Det var masse nye mennesker, et ganske komplekst organisasjonskart og en helt ny sektor å sette seg inn i. Fy søren, så spennende og lærerikt det var å komme hit! (Jeg skriver hit, for jeg har min andre plassering er også her, og føler jeg har blitt en del av organisasjonen.)

Fy søren, så spennende og lærerikt det var å komme hit!

Ved siden av jobb den første uken, var det siste uken av valgkampen. All fritid gikk til å snakke med velgere, delta i debatter og banke på dører. Jeg har aldri stilt til valg for et parti før og aldri drevet valgkamp. Det er en altoppslukende prosess som man lærer mye av. Man treffer masse spennende mennesker som utfordrer dine egen standpunkt og som man kan utfordre tilbake. Så kom valgresultatet. Det var et slag i magen da resultatet ble dårligere enn ved forrige valg. I tillegg var det heller ikke tydelig hvilket parti som kom til å få ordføreren. Dette ble begynnelsen på en rekke forhandlinger som varte i nesten en hel måned. Det var morgenmøter og lange kvelder med forhandlinger, og mellom 13 forskjellige parter var det ikke alltid like enkelt. Alle kaffepauser på jobb gikk til å koordinere ting knyttet til forhandlingene eller diskutere med kollegaer og forklare hva som egentlig foregikk i Kristiansandspolitikken. Heldigvis ble jeg møtt med nysgjerrighet og forståelse.

Det å ha en arbeidsgiver som har gitt meg fleksibilitet har vært helt avgjørende for at jeg har kommet meg igjennom det siste halvåret på en god måte.

Perioden som trainee kan være ganske omfattende profesjonelt og sosialt, men det skal også være rom for å kombinere det med andre ting. Noen har hobbyer, jeg har politikk. Naivt nok trodde jeg at det bare kom til å være intenst i forbindelse med forhandlingene, men så fikk jeg enda mer ansvar i politikken og vipps så var dette hverdagen min. Mellom 15 og 25 timer går til politikk hver uke. Agder Energi og Trainee Sør kom frem til en ordning som gjør at jeg kan fungere optimalt. Med fleksible arbeidstider og tillit har jeg fått hverdagen til å gå rundt og jeg har klart å levere både på jobb og i politikken.

Å være folkevalgt er en ære og en jobb man gjør på vegne av folk. Jeg var litt nervøs for at det kom til å bli vanskelig å kombinere med jobb, men det var det ingen grunn til å være. Trainee Sør og Agder Energi har tatt på alvor det samfunnsansvaret en arbeidsgiver har for å legge til rette for at man kan være i jobb samtidig som man er folkevalgt. For begge deler er viktig. Jeg setter pris på denne løsningen som har gjort det forutsigbart og gjennomførbart.

Jeg er utrolig heldig som får oppleve begge deler, og det er på grunn av tillit og fleksibilitet fra folk og arbeidsgiver at det er mulig.



 

(Foto: Skeive Sørlandsdager)