18554931_10154361936575740_676196691_n
Flott 17.mai feiring i byen! Her sammen praktikantene Sigrid og Martine, fra Norges delegasjon til EU og ambassaden.

Au revior!

Nå nærmer det seg allerede slutten for mitt Brusselopphold og for noen innholdsrike seks måneder det har vært. I mai skrev jeg om livet i Brussel med fokus på jobb og det sosiale. Dette blogginnlegget vier jeg til byen Brussel.

Brussel- en flott by med mange ulike sider ved seg. På tross av og fordi disse fem sidene, har jeg blitt glad i denne byen.  

  1. Brussel som forsidebildet til EU; med alle EU-institusjonene og dresskledde og travle mennesker. EU er kanskje verdens mest fremgangsrike fredsprosjekt og det har vært utrolig lærerikt å jobbe så tett på det. Schuman, området ved Kommisjonen og Rådet, står på hodet hver gang det er toppmøte i byen; piggtrådgjerder, lavtflygende helikoptre, uendelig med politi og omkjøringer. Det er litt stress, men samtidig utrolig spennende å være midt oppe i det. Og da president Trump kom til byen- for et kaos! Og for en som er litt over gjennomsnittet interessert i politikk, er det... thrilling, i mangelen på et bedre norsk ord, å bo akkurat her.
  2. Brussel er en turistby med guidede turer og stativer med postkort.
  3. Brussel er en internasjonal storby der hele verden og utallige ulike kulturer møtes. Byen kan by på mye mer enn belgiske vafler og fries, som blir tydelig på matmarkedene som er hver dag hele uken på ulike steder. Samtidig er det en storby med sine utfordringer og med store kontraster; der bare fra en gate til neste kan være som natt og dag. Byen har 189 nasjonaliteter, over halvparten av innbyggere er født utenfor Belgia, det er høy arbeidsledighet, kriminalitet og dessverre lever hvert tredje barn under fattigdomsgrensen.
  4. Brussel er en av mange byer med relativ høy terrortrussel. Det siste året har det vært nivå 3 av 4 her, noe som betyr at terrortrusselen vurderes som alvorlig. 22.mars 2016 mistet 33 mennesker livet, og det sitter fremdeles igjen. Soldater med maskingevær patruljerer gatene. Det var også uvant i starten, men jeg er veldig takknemlig for dem. Den 20.juni 2017 ’nøytraliserte’ de en mann med bombevest på togstasjonen. 
  5. Brussel er en by med en kontinental livsstil. Her har man det ikke så travelt med å komme seg hverken på jobb eller hjem fra jobb. Vi møtes ofte etter jobb på Place Luxembourg, kalt Plux, et lite torg foran Parlamentet (der alle utestedene har happy hour hver dag). Her møtes hele byens praktikanter hver torsdag, gjerne oftere- alltid kjempegod stemning. Brussel er full av herlige, politiske nerder. Jeg har aldri før skålet for Carl Bildt og smalltalked om Donald Tusk eller tysk valgkamp, men det er en del av sjarmen.

Jeg vet ikke hvorfor Belgia ble valgt som sted for både EU og NATO sitt hovedkontor. Kanskje mangel på alternativer? Det virker som et paradoks at et land som satt rekord, og med det slo Pakistan, for hvor lenge landet gikk uten regjering (540 dager!), kan styre Europa. Og ting fungerer sånn passe her; middels pålitelig postvesen, daglig trafikkaos, og et massivt byråkrati,   men til dette svarer folk ”that’s Brussels” og trekker på skuldrene. Det går greit. For byen er lett å like - flott arkitektur, god mat og drikke, og et herlig kulturliv der det alltid skjer noe.

Jeg føler meg veldig heldig som har fått tilbringe de siste seks månedene i Brussel på Sørlandets Europakontor og takk til alle som har gjort tiden så bra. Det er litt vemodig å dra, men igjen; that’s Brussels. De aller fleste jeg har blitt kjent med bor her i korte perioder. Pluss at jeg samtidig gleder meg til neste plassering. Jeg legger ved er et lite knippe bilder.

Følger skiltingen til EUs networking cocktails :) 

Flotte, flotte Brussel på kveldstid...