2-(1)

Fleksibilitet, kollektiv og investeringer

Det var en skjebnesvanger dag i 2019 da en venn av meg, etter å ha fullført sin mastergrad, entusiastisk introduserte at han skulle begynne i Trainee Sør. Jeg husker at jeg tenkte: "Bytte jobb hver sjette måned? Høres både kult og litt merkelig ut. Men hvorfor ikke bare finne en fast jobb og klatre gradene der?"

Nå er jeg sjeleglad for at jeg ikke holdt på den tanken. For de erfaringene, kompetansen, utfordringene og opplevelsene jeg har fått gjennom Trainee Sør ville jeg aldri vært foruten! 

Mitt første stopp på min trainee reise var hos Å Eneregi, hvor jeg ble en del av Norflex-prosjektet. Her ble jeg introdusert for innovasjon og forretningsutvikling på et helt annet nivå enn det jeg var vant med fra tidligere. Å skape en verdikjede for handel av fleksible strømlaster er langt fra en enkel oppgave, men i min tid der lærte jeg meg verdien av utholdenhet og nysgjerrighet. Gjennom arbeidet med FoU-søknader og utforskingen av nyskapende ideer, innså jeg at innovasjon er nøkkelen til å forme fremtiden innen energisektoren og til å skape en mer bærekraftig energiforsyning. I løpet av seks måneder lærte jeg mer om energisektoren og systemene rundt, enn det jeg har lært gjennom de andre 30 årene jeg har hatt på denne kloden.

Men min tid hos Å Eneregi handlet ikke bare om tall og teknologi. Det var også en reise i kommunikasjon og strategi. Å kunne forklare komplekse konsepter på en måte som alle kunne forstå, har vært en ferdighet jeg har utviklet og som jeg tror vil være avgjørende i enhver karriere. For energi er komplisert, og fleksibilitet er muligens enda mer komplisert. Så for å forklare det enkelt, fleksible strømlaster er strøm som man ikke trenger å ha på konstant, eksempelvis et kjøleskap eller en varmeovn. Disse kan bli skrudd av hos kunder i korte perioder, enten det er private eller bedrifter, når det er høyt press på strømnettet, deretter kan nettselskapet kjøpe den fleksibiliteten for at nettet ikke skal bli overbelastet.

Min reise fortsatte med nye utfordringer hos Agder Kollektivtrafikk (AKT), hvor jeg gikk inn i rollen som prosjektleder for å etablere en bedriftssatsning. Dette var en tid med mye personlig vekst og utfordringer. Selv om jeg ikke ledet et team i tradisjonell forstand, hadde jeg ansvar for prosjektets suksess, og dette krevde en høy grad av selvledelse. Jeg var min egen leder, og det var min oppgave å sikre at prosjektet beveget seg i riktig retning og at målene ble nådd. Denne perioden lærte meg verdien av selvdisiplin, organisering og prioritering. Jeg måtte lære meg å sette mål, lage planer og sørge for at jeg selv og prosjektet holdt seg på kurs.

Selvledelse er ikke alltid en enkel oppgave. Det krever selvrefleksjon og evnen til å ta ansvar for ens egne handlinger og beslutninger. Jeg oppdaget at det handlet om å være proaktiv, ta initiativ og være målrettet. Men det var også en tid med personlig utfordringer, hvor jeg måtte takle usikkerhet og motgang i en rolle jeg ikke hadde hatt før. Men jeg er ekstremt glad for at jeg støtte på dette nå som trainee, og at min leder i AKT var slik en støtte og sparringspartner som jeg kunne lene meg på når jeg selv var usikker på hva som burde gjøres.

Nå er jeg min siste del av reisen som trainee hos investeringsselskapet Arendals Fossekompani. Et selskap med lang historie, og en utrolig track-record innen bærekraftige investeringer. Her skal jeg i hovedsak jobbe med kommunikasjon, både utad og internt, og allerede fra start har jeg fått lov til å være med på beslutninger og blitt tatt imot som en ansatt på lik linje med de andre fast ansatte. I løpet av min første måned her har jeg fått være med på en helhetlig strategisamling sammen med kommunikasjon, finans, bærekraft og forretningsutviklerne for å legge grunnlaget for veien videre. Jeg har også fått ansvar for sponsorat og partnerskapsatsningen, deltatt på offisiell byggestart for et nytt kraftverk, samt en hel haug av andre spennende oppgaver. Så med en slik start på denne siste utplasseringen kan jeg bare si at jeg gleder meg til de gjenværende fem månedene!

For det er litt rart å tenke på, at om fem måneder, så er jeg ferdig som trainee. For selv om dette innlegget fokuserer på det faglige, så har jeg fått vel så mye igjen fra det sosiale sammen med de andre traineene. Men slik er livet som trainee, man er inne en liten stund, får kompetanse, nettverk, muligheter og venner, også er det over til en «voksen» jobb etter halvannet år. Men da med ekstremt mye mer ballast enn det jeg hadde hatt om jeg starta rett på. Så til slutt vil jeg rette en takk til Å Energi, Agder Kollektivtrafikk og Arendals Fossekompani, for at jeg har fått lov til å bidra i og lære av deres organisasjoner. En bedre start på "voksen" livet skal man lete lenge etter!