49001313758_3fd394a486_k
Camilla Stoltenberg TEDxArendal

Trygg på scenen med Trainee i TEDxArendal

I min første plassering i Arendal kommune var jeg så heldig å få være medarrangør for TEDxArendal. Arrangementet ble gjennomført med stor suksess 1 November. Og ble av flere kalt det beste TEDxArendal eventet noen gang. Tidligere har man blitt kåret til et av verdens beste TEDx event, så dette var verdensklasse.

Gode ledere er viktig når man er Trainee. Jeg var så heldig å få ha flere i min første plassering i Arendal Kommune.  Næringssjef Kåre Andersen, Næringsrådgiver Geir Hammersmark og TEDxArendal sin hovedkordinator Linn Juul-Petersen.

Gjennom å være medarrangør i TEDxArendal fikk jeg mye tillit, og en rekke forskjellige arbeidsoppgaver. Vi skulle ikke bare lage et bra event. Vi skulle også bygge en organisasjon som var bærekraftig. Det betydde blant annet å rekruttere over 100 frivillige. Sette opp alt av digital infrastruktur. Skaffe langsiktige samarbeidspartnere. Bygge et nytt system for utdeling av billetter. Og generelt sett finne en arbeidsmetodikk som fungerer for et event som TEDxArendal. Vi skulle legge grunnlaget for en sunn drift videre.

Fikk bruk for utdannelsen

Noe av hemmeligheten til at en TEDx talk ofte er bedre enn et vanlig foredrag er forberedelsene. Foredragsholderne eller "speakere" som de heter i TEDx verden bruker vesentlig med tid i forberedelsene. Jeg er utdannet innen kommunikasjon, retorikk og media. Dette kom godt med da jeg hjalp mange av TEDx speakerne med manus og presentasjonsteknikk. Noen av dem var profesjonelle foredragsholdere som Jon Ensor, Mikael Genberg, Mia Landsem, Bryan Pijanowski og Camilla Stoltenberg.

Gjennom å jobbe med disse lærte vi av hverandre. Jeg ga dem innspill på presentasjonene, hjalp med manus, og bidro med mine refleksjoner. Samtidig ble jeg lært opp av dem i hvordan det skal gjøres.

Disse erfaringene rundt presentasjoner og foredrag bygger jeg nå videre på i min nåværende plassering hos kommunikasjonshuset Fundament. Hvor vi blant annet skal holde kurs i å bli "trygg på scenen", og hjelpe folk lage gode presentasjoner.

Et helt annet type event.

TEDxArendal skal være noe helt annet enn en vanlig konferanse. En vanlig konferanse har stort sett et tema, og mange av foredragsholderne sier ofte det samme, bare på forskjellige måter. Trikset med TEDxArendal er at du aldri helt vet hva som er det neste på scenen. Alt fra fremtidens atomreaktorer til hvordan gutter faller bak i skolen.

En av mine store lærdommer fra TEDxArendal er at det lønner seg å overraske. Ikke gi publikum det de forventer. Gi dem noe helt annet. Og ikke minst, ha en solid dose underholdning med i programmet. Det blir flere og flere arrangementer, så det å skille seg ut er vanskelig.

Vi var også tjent med å ha en solid merkevare, og så fort verdien av dette. Vi solgte ut arrangementet uten å bruke en krone på markedsføring. Kun ved bruk av klokskap og gode bilder.

 

Jeg gleder meg allerede til å bidra som frivillig til neste år!

Mats Winther Maltby