monica

Eventyrlyst fra første skritt med Monika Lundh Broen

Trainee Monika Lundh Broen elsker å reise rundt i verden. Hobbyfotografen er fra samme sted som Edvard Munch, men måtte flytte fra stedet og til Sørlandet for å ta utdannelse. Traineen føler seg godt mottatt i Fædrelandsvennen i Kristiansand.

MONACO OG MUNCH

Monika Lundh Broen er 29 år og fra Åsgårdstrand mellom Horten og Tønsberg. Med sine to kvadratkilometer har byen like lite areal som Monaco. I tillegg er stedet kjent for sandstrendene, og var bostedet til kunstneren Edvard Munch. Da Broen skulle studere, flyttet hun til Sørlandet for å begynne på UiA.

GLOBETROTTER MED KUNNSKAP FRA IRLAND OG NEPAL

«Jeg har en bachelor i multimedieteknologi og -design ved UiA i Grimstad samt master i informasjonssystemer ved UiA i Kristiansand. Under masteren hadde jeg et utvekslingssemester ved Dublin Institute of Technology. Der hadde jeg fag som omhandlet dataanalyse og UX design – noe jeg interesserer meg ekstra for. I tillegg dro jeg til Nepal for å samle empiri til masteroppgaven», sier hun.

FRONTEND-UTVIKLER I FÆDRELANDSVENNEN 

Traineens nåværende plassering er Fædrelandsvennen. Her jobber Broen som frontend-utvikler. Frontend-utvikleres arbeidsoppgaver omhandler utforming og koding, web- og UX-design.

«Men jeg får også mulighet til å lære mer om design og dataanalyse. Arbeidet er utrolig gøy», sier hun, og fortsetter; «Jeg har muligheten til å jobbe med flere interessante felt i én bedrift, og ved neste bedriftsplassering praktisere andre spennende felt. Fædrelandsvennen har tatt meg godt imot, kollegaene er kunnskapsrike og dyktige til å forklare ukjente ting, og avisen har flere interessante og spennende prosjekter jeg kan ta del i,» sier Broen.

Traineen ønsker for det første å ha god innsikt i de ulike bedriftene, slik at hun lettere kan velge drømmejobben som gir mest motivasjon. For det andre er gode nettverk relasjoner noe som betyr mye for henne – både profesjonelt og vennskapelig. For det tredje ønsker hun også å bli bedre i fagfelt hun liker; programmering, design, og dataanalyse.

Om 10 år ønsker den positive og organiserte traineen en stilling med høy trivselsfaktor, og gjerne prosjektlederansvar. Blant sine medarbeidere, verdsetter hun godt humør, samarbeidsvillighet og pliktoppfyllelse. Løsningsorienterte medarbeidere bidrar til engasjement og motivasjon mot vanskelige problemstillinger.

SKREDDERSYDD BRUKERVENNLIGHET

«Jeg har lært meg å programmere i React, som blant annet Facebook bruker, og begynner nå med Elixir. På kurs i Stockholm lærte jeg mer om et designerverktøy som heter Abstract, noe jeg ønsker å flette sammen med tidligere kunnskap innenfor programmering. Ettersom Fædrelandsvennen og Schibsted har behov for programmerere, er det utrolig gøy å anvende kunnskap som stadig er i utvikling,» sier hun.

MORFAR RASKERE ENN VINDEN

Dersom Broen skulle invitert en person på middag, hadde hun ønsket å dele kunnskap med morfar.

«Han var utdannet dataingeniør men døde før jeg fikk muligheten til å spørre mer om hans utdannelse. Jeg hadde spurt hvordan arbeidet var og hva han jobbet med. Skulle også diskutert teknologiske forskjeller i nåtid sammenlignet med før.

I og med at jeg jogger på fritiden, hadde jeg også ønsket å lære god løpeteknikk. Han var en racer i sin tid, ganske kjent også faktisk,» sier traineen.

Et lite dykk i arkivene viser Ulf Bertil Lundh med tiden 1 minutt og 50 sekund på 800-meteren, i 1958 på Bislett. Til sammenligning er den 18-årige løpekometen Jakob Ingebretsen sin personlige rekord på 1.52, altså to sekund mer enn Lundh senior.

WANDERLUST VED FØRSTE SKRITT

«Jeg er utrolig glad i å reise, så «The Bucket List» er fylt til topps. Det beste er å dra en plass og oppleve nye kulturer, mat og mennesker - ikke minst ta bilder. Høyest på lista akkurat nå ligger Japan, Peru og Cuba. Igjennom å reise rundt i verden får man litt annen forståelse av mennesker, og setter samtidig utrolig pris på hvordan vi har det her i Norge. Slike opplevelser gir meg mer kunnskap og nye perspektiver. Dette gir inspirasjon til nytenking, spesielt angående design,» sier hun.

I oppveksten var Broen og de to søstrene ofte flere uker på båtferie ved norske- eller svenskekysten. Minnene og erfaringene er mange, spesielt fra Den ville vesten. Broen minnes slektningene i California, spesielt besteforeldrenes badebasseng. Ellers hadde hun også og familien utflukter til San Francisco, Santa Cruz og Monterey.   

GODE SAMARBEIDSPARTNERE OG GJENNOMTENKT STUDIETEKNIKK!

Dersom Broen skulle kommet med et tips til studenter, anbefaler hun dem å være med mennesker man samarbeider godt med.

«Jeg lærte litt seint at den beste måten å lese til eksamen var å først lese igjennom pensum eller notater selv, så lage tankekart med medstudenter og så diskutere, diskutere og diskutere. 

Men ikke glem å nyte studietiden - den går fortere enn du tror. Jobb som frivillig på studenthuset fordi det er gøy og samtidig møter du mennesker på tvers av de forskjellige studiene. Forresten anbefaler jeg også å dra på konsert for å oppleve ny musikk!» avslutter traineen.

Av Hans Jørgen Assmann