Fra fjell til fjære med Øystein Dyvik Eide
Vestlendingen Øystein Dyvik Eide er født og oppvokst en halvtime unna "Mannen". Klimaflyktningen er plassert i Agder Energi og har allerede vunnet en utmerkelse. Eide har funnet seg til rette ved sørlandskysten.
MIDT MELLOM «ROSENES BY» OG «MANNEN»
Øystein Dyvik Eide er 25 år, født og oppvokst i Eidsbygda. Stedet har én dagligvarehandel i sentrum, omringet av traktorer, et dusin antall hus, samt oppdyrket mark. I horisonten ligger dype fjorder, og fjell spisse som spyd. Én time nord ligger Molde, og en halvtime sør er fjellet «Mannen» – enn så lenge.
«Sommeren er den fineste dagen i året», sier klimaflyktningen, som nyter Sørlandets skyfrie dager. «Jeg vil påstå at jeg er halvt sørlending», sier Eide, ettersom han tilbrakte sommerferiene som liten i Grimstad. Dette gjorde valg av studiested lettere.
For tiden trives Eide bedre og bedre, men er i øyeblikket «herre i eget hus». Han har ønske om å bli værende på Sørlandet.
FRA INDØK TIL AE
«Jeg har studert fem år på UiA, campus Grimstad. Først tre år bachelor i Fornybar Energi, og så to år master i Industriell Økonomi og Teknologiledelse. I fjor høst var jeg et halvt år på utveksling i Los Angeles, California».
Etter fullført utdannelse fikk Eide jobbtilbud av Trainee Sør, og stortrives med jobben.
«Min første plassering er hos Agder Energi Nett på Stoa i Arendal, i seksjonen for Nettstrategi og Analyse. Jeg jobber spesielt inn mot et forskningsprosjekt som kalles "Fremtidens Nettselskap", som jobber for å finne ut hvordan et nettselskap kan, og skal jobbe i fremtiden. Med digitaliseringen av strømnettet åpner det seg utrolig mange nye muligheter, både i informasjon og nye verktøy, men også hvordan selskapet jobber».
HVA ER DET BESTE MED DIN NÅVÆRENDE PLASSERING?
«Det beste er at jeg får bli med på alt. Forskningsprosjektet jeg deltar i inkluderer og involverer alle avdelinger i selskapet, så det er en unik mulighet til å bli kjent med ulike prosesser og oppgaver på tvers av hele selskapet. Og ikke minst blir en kjent med alle de dyktige menneskene i de ulike avdelingene også. Det er veldig interessant og lærerikt».
På jobbintervjuet hadde Eide et ønske om å bli «kastet ut på dypt vann, for det er der en lærer å svømme». Ønsket ble hørt. «De har gitt meg mye tillit og ansvar», sier han.
Eide legger ikke skjult på at tilværelsen som trainee er spennende, og legger til; «På min andre arbeidsdag hadde jeg en halvtimes presentasjon for blant annet direktøren og tre andre selskaper. Men selvsagt, de lar meg ikke drukne, så jeg vet de kommer til å kaste en badering dersom jeg skulle trenge det. Å vite det gir en god trygghet».
SMARTGRIDSENTERETS INNOVASJONSPRIS
Som nyutdannet ingeniør får trainee Eide mulighet til å utfordre etablert tankesett, og bidra til innovasjon og nyskapning i Agder Energi. Selskapet ledende når det kommer til utvikling av innovative løsninger. Eide har allerede vært med på å motta en utmerkelse.
«På en konferanse vi nylig deltok på vant vi Smartgridsenterets Innovasjonspris, og slo dermed 14 andre nominerte. Da var det opp på scenen å bukke og nikke», sier vestlendingen.
Prisen er gjev, og sier noe om nivået til både trainee og arbeidsgiver. Teknologisk utvikling er avgjørende i en tid preget av digitalisering.
«Etter perioden ønsker jeg å ha utviklet meg både faglig og som person, blitt kjent med mange nye mennesker og at jeg har skapt verdier for selskapet. Trainee-perioden skal selvfølgelig være verdiskapende for alle parter. For meg er det viktig å finne oppgaver som jeg trives med, og dette er en fantastisk mulighet til å få teste ulike oppgaver. En lærer seg selv bedre å kjenne.»
TRERETTERS MED ELON MUSK
Eide liker god mat, og foretrekker Apotekergaarden midt i Grimstad by. Restauranten ligger et steinkast unna leiligheten, med fantastisk stemning og atmosfære en sjelden finner andre steder. «Jeg kaller det mitt andre hjem», ler han mildt.
Dersom Eide skulle invitert en person på middag, ønsker han seg Tesla- og SpaceX-gründer Elon Musk.
«Han er nok et forbilde for veldig mange ingeniører. Han er ambisiøs og fremtidsrettet, all den teknologien han jobber med er jo nærmest en våt drøm for ingeniører, og det virker som han får til nærmest alt han prøver på, både med elbiler, solceller og batterier, tunnelboring, flammekastere og romfart. De som jobber for og med han er fantastiske, snart er de jo på Mars også!»
Sammen skulle de snakket om fremtiden, hvordan Elon tror den blir. Eide mistenker dessuten at milliardæren er et romvesen, og ønsker å klype Musk i kinnet for å sjekke.
FERIE I VERTIKALE OG HORISONTALE OMGIVELSER
I julen og om sommeren tilbringes feriedagene i Romsdal, både for å besøke familie, men også for å se på alle fjelltindene. «Det er noe helt spesielt, magisk og trolsk over dem». Eide nyter også feriedagene i utlandet og på sjøen med seilbåten. Men en solskinnsdag i Kroatia kunne det gått rett vest.
«Kompisgjengen har en fast ferietradisjon; hver andre sommer reiser vi på en ukes seiltur. Nå i sommer var vi i Kroatia, og leide en 50-fots skute. Det er få av oss som kan å seile noe særlig, men vi prøver og feiler litt underveis. På et tidspunkt, når jeg fikk holde i roret, så kom det et kraftig vindkast fra babord. Det førte til at skuta krenget noe voldsomt. og noen sekunder seilet vi med masten i parallell med horisonten, før skuta av seg selv rettet seg opp mot vinden, og skuta lå flatt på vannet igjen. Det var action!»
Eide stortrives i Agder Energi og på Sørlandet. Vestlendingen har allerede vunnet en utmerkelse, og får bidra med innovasjon og nytenking i selskapet. Til slutt har den lovende traineen et tips til unge studenter.
"Studietiden går raskt, plutselig er den over. Jeg begynte på universitetet i 2013, men av og til føles det som om jeg begynte i fjord. Saker og ting kommer sjelden rekende på ei fjøl. Ønsker du at noe skal skje; få det til å skje. Det blir ikke mer gøy enn man lager sjæl, som det heter", avslutter han.
Av Hans Jørgen Assmann