daniel

Skaperverket i hovedfokus med Daniel Ommedal

Daniel Ommedal har ambisjoner om å bli energibransjens Sherlock Holmes. 26-åringen foretrekker å trene med egen kroppsvekt, overnatte utendørs i hengekøye, og diskutere tro med Nikola Tesla. Traineen er plassert i AS Nymo - med ansvar for å gjøre bedriften grønnere.

FØDT VED BREEN, OPPVOKST I BOLIVIA

Daniel Ommedal er fra Nordfjordeid i Sogn og Fjordane. Tettstedet er kjent for fjordene, fjellene, og Jostedalsbreen som ligger en drøy time sør øst. Mesteparten av oppveksten har 26-åringen tilbrakt i Norge, men Ommedal har også opplevd syv år som misjonærbarn i Bolivia.

 FRA INGENIØRMASTER TIL AS NYMO

Vestlendingen har mastergrad innen energi- og miljøingeniør fra NTNU. Under utdanningen tilbrakte han våren 2017 på utveksling ved «Technical University of Valencia», og etter endt utdannelse fikk Ommedal stilling hos Trainee Sør. Første plassering er hos AS Nymo i Grimstad.

Her arbeider miljøingeniøren arbeider med energieffektivisering. Fokuset er å redusere bedriftens «miljøfotavtrykk». Traineen har i oppgave å beregne energitilførsel og varmetap, med hensikt å ivareta miljøet på en bærekraftig måte. Ommedals miljøvennlige perspektiv forbedrer ressursbruken og sparer skaperverket for sløseri.

«Jeg har fått hovedansvaret for prosjektet i bedriften, som både er utfordrende og spennende. Det beste i min nåværende plassering er at jeg blir faglig utfordret og får mye ansvar.

Stillingen krever at jeg kontakter fagpersoner i markedet, noe som øker kjennskap kring tilnærming av nye samarbeidspartnere. I tillegg bygger jeg et faglig nettverk, en fordel som prosjektleder. Selv om jeg er ny trainee føler jeg meg allerede hjemme i bedriften,» sier Ommedal.

Tiden som trainee tilfører nye kunnskaper og erfaringer. 26-åringen har erfart hvordan han skal forholde seg til leverandører og konsulenter, og i tillegg finne løsninger på problemstillinger som ikke har noen fasit.

Resultatmessig ønsker han å medvirke til et bærekraftig miljø og samfunn. Han lever etter gjensidighetsprinsippet som sier «Alt dere vil at andre skal gjøre mot dere, skal også dere gjøre mot dem,» fra Matteus, 7.12f.

TRENING MED KROPPSVEKT SOM MOTSTAND

På fritiden liker vestlendingen å være med venner og møte nye mennesker. Han liker også å snakke om tro og meningen med livet.

«Jeg driver med en idrett kalt Calisthenics, hovedsakelig trening med egen kroppsvekt. Treningsformen passer godt med naturinteressene mine. Det er lite som slår overnatting i ei hengekøye med bål, ved et vann eller med sjøutsikt. I tillegg interesserer jeg meg for lærdom av Guds ord, motorsykkel, og gitarspilling», sier han.

RUCCOLA MED NIKOLA

«Favorittretten er baconsnurret kyllingfilet fylt med fetaost, med ruccolasalat og couscous. Samtidig liker jeg både italiensk og asiatisk mat,» sier han.

Ommedal ville invitert Nikola Tesla (1856-1943) dersom han kunne invitert hvem som helst. Tesla regnes som en av verdenshistoriens mest kreative personer, og 26-åringen mener han kunne lært mye av oppfinneren.

«Først og fremst hadde jeg informert Tesla om verdensutviklingen siden hans død, deretter funnet en løsning for å dekke verdens energibehov. Med nåtidens kunnskap skulle vi diskutert hvordan utfordringene kan løses. Jeg ønsker å gjøre dette ved hjelp av bærekraftige løsninger og på en miljøvennlig måte – det er lov å ha ambisjoner,» sier han - og fortsetter;

«Under desserten hadde vi pratet om meningen med livet. Jeg hadde innledet samtalen med å spørre om Tesla tror på én intelligent skaper av universet og eventuelt hvorfor eller hvorfor ikke. Deretter hadde vi utforsket spørsmål som «Hva er meningen med livet? Hva er grunnen til vår eksistens? Hva skjer når vi dør?» sier Ommedal.

ENERGIBRANSJENS SHERLOCK HOLMES

Til tross for at 26-åringen er «ledig på markedet», ønsker han seg kone og barn i fremtiden. Karrieremessig har han også satt høye målsetninger.

«Når det gjelder karrieren min ønsker jeg å bli energibransjens svar på Sherlock Holmes. Målet er å bli så god på mitt yrke, at bedrifter bruker Daniel Ommedal i synonym med ekstremt utfordrende problemstillinger.

Jeg ønsker å bidra til et bærekraftig samfunn og miljø, for å ta vare på det komplekse skaperverket vi har fått. Neste generasjon skal slippe å lide for våre feiltrinn, heller utvikle våre tanker og ideer,» sier Ommedal.

NORGESTURNÉ PÅ TO HJUL

I feriene liker vestlendingen å være i naturen. Han liker også å benytte motorsykkel mellom bakker og berg.

«Sist sommer var den eneste sommeren jeg ikke hadde arbeid, og fikk derfor liksom-tilnavnet «min siste sommerferie». De to månedene ble godt brukt, blant annet ved å kjøre motorsykkel gjennom Vestlandet. Med meg var en kompis, og sammen var vi innom Geiranger, Trollstigen, Flom, Olden og Hardangervidda.

I tillegg kjørte vi gjennom Telemark, som var overraskende fint. Der fikk vi en fjelltur til Gaustatoppen. Overnattingen foregikk i hengehøye med spektakulær utsikt. En lignende ferie vil jeg oppleve igjen», nevner Ommedal.

STUDER DET DU ENGASJERER DEG FOR!

Når det kommer til valg av studie, anbefaler Ommedal å studere noe man virkelig brenner for.

«Det aller viktigste for meg i valg av studie, var å vite at min utdannelse ville gi en jobb som virkelig engasjerte. En jobb der jeg står opp om morgenen og er glad for å gå på jobb. Dette er kanskje selvsagt for mange, men jeg tror en del velger feil studie på bakgrunn av andres eller egne forventninger, for ikke å glemme penger. Hva er verdien av en femårig utdannelse, dersom du kjeder deg 37,5 timer i uken?» avslutter han.

Av Hans Jørgen Assmann