pia

Verden rundt og tilbake igjen med Pia Amalie Sundt

Pia Amalie Sundt har som mål å reise verden rundt. Traineen har bodd i Cape Town, utvekslet i Lisboa, og flyttet til Kristiansand da hun fikk sin første plassering i Agder Energi. 25-åringen erfarer at læringskurven peker oppover, og trives med arbeidsoppgavene i energiselskapet.

Pia Amalie Sundt er 25 år fra Farsund. Eller, nesten i alle fall. For å være helt eksakt, kommer hun egentlig fra Vanse. Tettstedet ligger midt mellom Farsund og Lista i Sørvest-Norge. Området er kjent for skjærgården, de kraftige vindene, og det hyggelige folket som bor langs kysten.

ET FULLSTEMPLET PASS PÅ VEIEN MOT MASTER

Sundt har vist engasjement for utdanning i utlandet, helt tilbake til videregående. Etter hun sikret vitnemålet, ønsket hun derfor å flytte til Afrika en periode. Til å begynne med var Sundt først på sosionomstudiet i Cape Town, blant annet fordi tanten hennes arbeidet som det. Men etter en liten stund fant traineen ut at utdanningsveien måtte endres. Hun dro tilbake til Norge for å nullstille.

«Jeg gikk raskt over til en bachelor i økonomi og administrasjon i Bergen for førsteåret, så Oslo andre og tredje året,» sier hun. Under bachelorgraden fikk Sundt erfare et semester i Lisboa. Deretter flyttet hun til Kongsberg for å begynne med mastergraden. «Masteroppgaven var en fordypning i industriell økonomi. Også fikk jeg et utvekslingssemester til Paris der også,» sier den svært bereiste traineen. Antall utvekslingsstempel er det få andre som kan sammenligne seg med.

VARIERTE ARBEIDSOPPGAVER HOS AE

Første plassering har Sundt hos Agder Energi. Der får traineen utfordre seg innenfor ulike prosjekt, og bidra på områder hun synes er spennende samt motiverende.

«Det er så mye positivt å trekke frem så jeg klarer nesten ikke å trekke ut én ting. Jeg blir hele tiden utfordret på varierte oppgaver og det setter jeg veldig pris på, det er jo utfordringer som gjør arbeidshverdagen interessant. I tillegg har jeg utrolig hyggelige kollegaer med mye humor, så er det ikke vanskelig å forstå at jeg trives i min nåværende plassering,» sier Sundt, og fortsetter; «Dessuten har vi sjokoladefredager, og hvem elsker vel ikke sjokolade? Jeg begynner nedtellingen allerede mandag morgen!»

Det viktigste for Sundt er å vite at jobben har betydning, og at hennes bidrag behøves. «Hvis jeg ikke bidrar med noe bedriften trenger så har jeg ingenting der å gjøre. Enkelt og greit,» sier hun. Traineen verdsetter humor på arbeidsplassen.

«Hvis man kan le sammen på arbeidsplassen så kan man få til det aller meste. Det er jeg sikker på. Jeg har vært heldig med den gjengen jeg sitter i åpent landskap med,» sier 25-åringen.

ALL-IN, ORDFORRÅD, OG KUNNSKAPSDELING

Som ny trainee, har Sundt dannet flere ferske erfaringer.

«Det første jeg har lært er å bare si ja og gå «all in» for å gjøre sitt beste. Det er ingen hemmelighet at man er ny og man kommer til å gå på trynet en gang eller to.

 

For det andre føles det ut som at vokabularet mitt har tredoblet seg den siste måneden, og her går mye av takken til SNL og Google. Bare for å nevne noe; gulv k-faktor, kapasitetsmekanismer, elavgift, effekttariff ... Listen over søk er både lang og spennende skal jeg si deg!

 

For det tredje liker de aller fleste å dele kunnskap. Jeg har ikke møtt en eneste person som ikke har tatt seg tid til å forklare. Min aller første dag måtte jeg for eksempel spørre om når det var meningen at jeg skulle dra hjem, for jeg har jo gått på skole og jobbet skift i alle år! Folk liker å dele kunnskap, og jeg liker å lære, lytte, og prate,» sier hun.

PIZZA MED ET VAKKERT SINN

Dersom Sundt kunne invitert hvem som helst til fredagspizza, hadde hun invitert ingen ringere enn John Forbes Nash Jr.

«Han er en utrolig kunnskapsrik og interessant mann som var både matematiker og samfunnsøkonom. Første gangen jeg så «et vakkert sinn» var jeg frelst av både mannen og spillteori. Jeg hadde lenge en drøm om å få møte han og gi ham en stor klem!

 

Vi skulle snakket om det lange livet han hadde levd, hva han jobbet med, hva han synes om arbeidslivet og fremtiden, og ikke minst spillteori. Tenk så kult å få spist middag med selveste John Nash!» sier hun.

ET TRUMFKORT I HÅNDEN

Dersom det ikke blir karriere med det første, har den unge traineen sikret seg en alternativ vei - hun har nemlig truckførerbevis.

«De siste syv årene har jeg brukt alle ferier til å passe ovner på den lokale aluminiumsfabrikken. Nå som jeg endelig får ordentlig ferie i julen, burde jeg vel egentlig besøkt et nytt land for å ta igjen min søster, men det får bli neste ferie. Denne julen skal jeg bruke på uanmeldte familiebesøk til familie og venner,» nevner Sundt, som er over gjennomsnittet glad i å reise. Listen på antall kryssede landegrenser er «dessverre» bare 22 til nå, men 25-åringen er fast bestemt på at det skal bli flere utenlandsreiser i fremtiden.

BENYTT FRIHETEN SÅ LENGE DET VARER!

Til slutt har Sundt også noen tips til unge studenter;

«Fleksibiliteten man har som student er uvurderlig. Jobb i ferier og reis på tur når det er billig og timeplanen tillater det. Dra på utveksling, muligheten kommer ikke like lett igjen. Du lærer å se ting fra flere perspektiver, og det har jeg sannelig fått bruk for i tverrfaglige og tverrkulturelle samarbeid på skole og jobb,» avslutter traineen.

Av Hans Jørgen Assmann