fellesbildet_oslo
Trainee Sør-gjengen utenfor Stortinget

"Bli grønn eller dø ut som dinosauren"

Slik lød noen av de siste ordene som ble presentert for oss under årets studietur til hovedstaden, og det er en ganske så god oppsummering. Under studieturen var vi på flere bedriftsbesøk hvor vi fikk lære mer om bedriftene og deres syn på temaene bærekraft, utvikling og digitalisering.

Når Trainee Sør-gjengen drar på tur til Oslo, betyr det som regel et stopp på Stortinget og årets tur var ingen unntak av dette. Vi ble møtt av Svein Harberg og fikk selskap av hans partikollegaer Henrik Asheim og Marie Berdal Djupvik. Her fikk vi høre deres perspektiv på bærekraftig utvikling og hva som kommer til å være viktig i fremtiden med tanke på både politikk- og næringsutvikling. Ikke bare fikk vi diskutere spennende temaer, det ble også en omvisning på Stortinget og en fin liten tur innom Stortingssalen.

Videre gikk turen til Ruter i deres nye og flotte senter for samskaping, Ruter S. Lederen for mobilitetstjenester, Vibeke Harlem, viste oss deres nyeste prosjekter innen blant annet aktivitetstransport, aldersvennlig transport og idrettstransport som de jobber med for å redusere antall personbiler i trafikken. Ruter tester også ut selvkjørte busser, og det er jo kjempekult! En viktig del av Ruters arbeid ligger i å skape gode kundereiser og Maria Engebretsen fortalte oss om hvordan de har jobbet med å kartlegge kunders reise ved hjelp av Design Thinking. Det er kult å høre om store bedrifters erfaringer med slike verktøy som setter kundenes perspektiv i fokus. Oppholdet på Ruter ble avsluttet med at vi fikk høre fra Eirik Andersen om selskapets bærekraftsarbeid. Andersen fortalte oss at kunder stiller tøffere krav til hvordan de driver virksomheten sin og at Ruter bruker bærekraftsmålene som et kompass for å navigere seg gjennom dette. Jeg synes det er utrolig bra at når vi som kunder stiller krav til bedrifter om at de må være mer klimavennlige, så blir det tatt på alvor.

Etter en spennende førstedag med mange inntrykk, ble vi servert en herlig middag på Kverneriet Solli før vi avsluttet med en runde minigolf. Vi delte oss inn i lag og lot konkurranseinstinktet komme frem. Det er mildt sagt varierende golfteknikker i gruppa, men stemningen var på topp! En shoutout til Criyonit som overrasket med god stil og lav score.

Criyonit imponerer i minigolf

Dag to av studieturen startet hos PwC der vi ble godt tatt imot av tidligere trainee Magnus Gravem og hans kollega Fritjof Wergeland. Her vi fikk vi høre om bærekraftstrender og ble servert noen interessante fakta fra PwCs Bærekraft 100 rapport. Visste du for eksempel at av de 100 største bedriftene i Norge så har 91% av dem ambisjoner rettet mot bærekraftsmålene, mens kun 12% av selskapene har knyttet sin forretningsstrategi opp mot selskapets påvirkning på miljø og samfunn?

I sitt eget arbeid med bærekraft og i møte med kunder, bruker PwC verktøyet vesentlighetsanalyse, og dette fikk vi testet ut i praksis. Seansen hos PwC ble avsluttet ved at vi fikk gi innspill til hvordan PwC bør arbeide for å være en attraktiv arbeidsgiver for unge potensielle ansatte. Markedsføre utviklingsmuligheter, god balanse mellom jobb og privatliv, ansvar og nyskaping var noen av innspillene vi kom med.

Siste stopp på turen var hos ASKO hvor vi ble møtt av Torbjørn Johansson som ga oss en spennende innføring i hvordan ASKO jobber med bærekraft – og det er ikke lite! Utbygging av miljøvennlige bygg, vindmøller og solcelleanlegg er noen av tiltakene. Ikke nok med at vi fikk høre om spennende prosjekter relatert til bærekraft, det ble også en omvisning på det gigantiske lageret de har i storbyen.

En oppfordring som kom fra alle bedriftene, er at vi alle bør kunne og forstå bærekraftsmålene og hva som ligger bak dem, og den oppfordringen vil jeg gjerne gi til dere som leser dette også. FNs bærekraftsmål har som ambisjon å få enkeltmennesker og virksomheter til å ta etiske og miljøvennlige valg, og da må vi styrke kunnskapen og bevisstgjøringen om dem – Bli grønn eller dø ut som dinosauren.

På vegne av Trainee Sør vil jeg å takke alle bedriftene som tok oss imot og gjorde årets Oslo-tur til enda en suksess!