mats-winther-maltby

Bussen tar også traineer framover

Siste plassering er litt rart. Hæ? Skal jeg ikke bytte jobb hver 6. måned lenger? Må jeg begynne å faktisk ta stilling til hva jeg vil jobbe med? Men jeg vil jo prøve så mye mer, lære nye ting og utfordre meg selv enda mer.

Etter å ha hatt fire plasseringer (jeg var delt 50/50 i andre plassering) så er det først nå, når jeg ser tilbake på det siste halvannet året, at jeg ser hvor store steg jeg har tatt i arbeidslivet. I hverdagen blir man fort så oppslukt av det som er dagens gjøremål at man glemmer å se bakover. Som tidligere historiestudent lærte jeg at den eneste måten vi kan forutse fremtiden, er å se tilbake på fortiden. Man kan se trender og utviklinger, for så å anslå hvor man er på vei.

Skulle jeg sett tilbake på min tid i Trainee Sør for å anslå hvor jeg er på vei, så er analysen i hvert fall vesentlig annerledes enn for 1,5 år siden. På den tiden trodde jeg at jeg kom til å jobbe med kommunikasjonsrådgivning - skrive tekster, pressemeldinger og svare på mediehenvendelser. Men ved å jobbe med diverse oppgaver gjennom plasseringene og vurdert hvor jeg leverer godt, så har jeg forstått at min rolle er mer innenfor forretningsutvikling, strategisk rådgiving og prosjektledelse. Her leverer jeg sterkere enn jeg for eksempel gjør når jeg skriver poster til sosiale medier og nyhetsartikler.

Denne utvikling er for det meste ikke takket være meg selv. Den er takket være gode ledere. Trainee Sør er et ledelsesprogram, men for at vi traineer skal lære oss å lede er vi helt avhengige av gode ledere som vi kan lære av. Det finnes sikkert flere bøker om hvordan bli en god leder enn det finnes om krigen. Men jeg tror det er enkelt, jeg tror simpelthen at gode ledere gjør andre til gode ledere. Man lærer av dem man jobber med.

I min siste plassering hos Agder kollektivtrafikk (AKT) har jeg fått alle de tingene en trainee kan ønske seg. Jeg har hatt mye ansvar, meningsfylt arbeid, egne prosjekter og ikke minst ledere som ser meg og mine kvaliteter. Bussen tar også traineer som meg fremover. Her jobber jeg med alt fra å forretningsutvikle og implementere en chatbot, til å legge kommunikasjonsstrategier som må ta hensyn til pandemien. Det er en artig utfordring å skulle promotere og bygge brandet til et kollektivselskap, når vi egentlig ikke ønsker at folk skal reise sammen. Det har resultert i kampanjer som: Halvfull er det nye full, og artige navn på holdeplasser forklart av Sylfest Lomheim. Poenget er at pandemien i likhet med trainee sør tvinger mennesker og virksomheter til å endre seg raskere. Det tror jeg er bra.

Så, hva skal man gjøre når man er ferdig med et trainee program som i effekt gir deg 4 års erfaring på 1,5 år? Jo, man skal fortsette med akkurat det samme, fortsette med de viktige grunnprinsippene Trainee Sør lærer deg. Fortsette å utvikle lederevner, fortsette å utfordre det etablerte og fortsette å lære fra de beste. Ikke minst, fortsette å jobbe med det som er gøy og som gir god energi.

Over og ut,

Mats Winther Maltby