1img_0897 (795x784)

Nyutdannet i en merkelig tid

Fra masterstudent i Danmark til Trainee Sør og første plassering på Universitetet i Agder ved Handelshøyskolen.

Nyutdannet i et arbeidsmarked som sliter

Jeg, og sikkert mange med meg, har hatt et nokså spesielt førstemøte med arbeidslivet. Da den verdensomfattende pandemien slo ut for fullt, satt jeg i leiligheten min i Aalborg i Danmark. Masteroppgaven måtte skrives med mine medstudenter over teams, samtidig som mesteparten av tiden gikk til alt annet enn skolearbeid. Husarbeid, matlaging og tv-serier blir ekstremt mye mer attraktivt enn metodeskriving og teori når man arbeider hjemmefra.

En femårig studieperiode av livet mitt gikk mot slutten. Avslutningsseremonien ble avlyst. Alt ble avlyst. Likevel var det på tide å søke jobb. Mitt ønske var å delta på et traineeprogram fordi jeg ikke var helt sikker på hvilke arbeidsoppgaver jeg ville trives med. Jeg sendte ut søknader, og jeg ble først innkalt til flere intervju - hvor noen av dem i ettertid ble utsatt eller avlyst på grunn av pandemien. Å være nyutdannet i en tid hvor arbeidsmarkedet sliter var tøft. Tilbud ble trukket tilbake og det var enda flere som kjempet om færre stillinger enn normalt.

Da jeg fikk beskjed om at jeg var så heldig å få intervju ved Trainee Sør hadde jeg god erfaring med ulike intervjuprosesser og tok dette med meg videre. Jeg var i siste innspurt av masteroppgaven og det var det ikke mulig for meg å ta meg tid til karantenedagene som krevdes ved innreise til Norge, og jeg var dermed nødt til å gjennomføre intervju-prosessen digitalt.  En spesiell opplevelse som heldigvis gikk bra!

 

Foto: Universitetet i Agder

Foto: Universitetet i Agder

 

Store sko å fylle

Jeg har også hatt et unikt førstemøte med arbeidslivet ved min første plassering, av andre grunner enn bare korona. Jeg stod ferdig som nyutdannet siviløkonom i slutten av juni 2020. Kun to måneder etter startet jeg på Universitetet i Agder ved Handelshøyskolen, som fakultetets eneste Controller. Jeg har fylt en 100%-stilling og tok over stillingen fra et geni som hadde hatt rollen i 9 år, og har store sko å fylle. Heldigvis har jeg kommet inn i en virksomhet og avdeling med støttende og hjelpsomme kolleger.

Dette er nytt for alle – som er litt godt for en nyutdannet

En positiv faktor korona-pandemien har bidratt til for oss nyutdannede på arbeidsmarkedet, som jeg har funnet en støtte i, er at alle rundt deg har vært nødt til å omstille seg og lære seg nye arbeidsmetoder, skape nye rutiner o.l. I tillegg valgte Handelshøyskolen å ta inn to traineer dette året. Det å ha en med-Trainee er veldig betryggende. Det er alltid fint å ha en på arbeidsplassen som går gjennom det samme som deg. Dette gjør at jeg føler det er mange med meg, og jeg opplever stor forståelse rundt dette med å være ny og skulle lære seg mye nytt. Jeg har blitt tatt veldig godt imot og føler meg ekstremt heldig som har fått en så unik mulighet. Spesielt som nyutdannet i en merkelig tid.