1jorgen. (467x566)

Fra student til arbeidslivet og fra UiA til UiA

Sommeren 2014 kom Jørgen til Kristiansand og i sommeren 2021, sitter han der enda! Når han kom til Sørlandet begynte han på en bachelor på UiA før han gikk videre på en master i informasjonssystemer samme sted. Etter ett år i kraftbransjen endte hans siste plasseringen opp et kjent sted, tilbake på Universitet.

Studenttiden i Kristiansand kan anbefales, mange blir dratt her for å begynne på universitetet. Det er løfter om alltid fint vær, strand, palmer og et moderne og sentralt campus. Palmene på bystranda bor ikke ute året rundt, men stranda er der alltid, og UiA er en kort tur fra sentrum i alle årstider. Bachelorstudiet var også så givende at det ble en master etterpå.

Nå i 2021 sitter jeg enda på Lund, ikke lenger student, men arbeidstaker. Jeg søkte og ble tatt opp til vinteropptaket til Trainee Sør og hadde min første plassering i Agder Energi, før jeg gikk videre til Norges energi. Selskaper i den private sektor rettet mot kraftmarkedet, ga begge spennende og dynamiske plasseringer for meg.

Livet er fullt av overganger, det å gå fra student til arbeider er et stort skritt. Det stilles andre krav til deg som student, og arbeidsoppgavene er ikke lenger oppkonstruert der du skal løse en utfordring for «Jens Jensen» i «Jensen Trevarefabrikk AS», og du blir belønnet med en karakter. Plutselig blir du belønnet med lønn, «Jens» er sjefen din og resultater måles i leveranser, kroner og øre. Innsatsen blir høyere, men endelig skal du bruke erfaringen og kunnskapen fra studiene.

Overgangen studiene ikke kunne forberede meg på var Covid19 og hjemmekontor. Etter to fullførte trainee plasseringer, utallige dager på hjemmekontor og med svart belte i teams, var jeg tilbake der jeg startet, i vrimlehallen på Campus Kristiansand. Bare at nå var jeg ikke lenger student, men ansatt. Det er ikke å stikke under en stol at det er noe som endrer seg når du bytter fra studenthatten til ansatthatten. Plasseringen jeg har fått på universitet er i «Tjenesteutviklings Teamet» forkortet til TuT som er en del av IT-avdelingen. Der jobber vi tett på brukerne av tjenester og prosesser for å forstå dem, kartlegge, modulere og forbedre dem. Målet er å lage en enklere og smidigere hverdag for ansatte igjennom digitalisering og prosessledelse.

Foto Aptum LisaMariBynes 5411

Foto(https://www.skyfish.com/p/uia/1680833/47018526?predicate=created&direction=desc) 

Bilde fra en mer folksom tid på UiA, når dette skrives er studentene på sommerfeire. Jeg er derimot heldig og har kontor i 4 etg i de grå bygningen i bakgrunnen av bilde. 

 

Nå vil jeg gjerne oppsummere noen av de viktigste lærdommene jeg har hatt både som student og i starten av arbeidslivet:

 

  • Vi har «all teknologien» vi trenger for å løse det meste, utfordringen jeg har opplevd ligger oftest ikke på det teknologiske, men hvordan mennesker, organisasjoner og teknologi skal samhandle og fungere best mulig.  
  • Det blir produsert enorme mengder data. Hvordan denne kan utnyttes for å gi verdi, kommer til å bli viktigere og viktigere.
  • Et annet aspekt er inntoget av GDPR, og økte trusler for datainnbrudd har gjort at informasjon må sikres og behandles riktig .
  • Mennesker og teknologi må fungere sammen hver dag i organisasjoner der ikke alle har samme bakgrunn eller arbeidsoppgaver.  Du kommer lengre med brukerperspektiv enn teknologi perspektiv, eller vil du at teknologien skal ta alle avgjørelsenen? 

Nå som jeg er tilbake på UiA merker jeg det er litt melankolsk å være ferdig med studietiden. Det å ikke ha avsluttende eksamen som signaliserer starten på sommerferien er en ny opplevelse. Men, det er en tid for alt og nå er det andre ting som blir viktige, nye ansvar og nye impulser. Snart er jeg også ferdig som trainee, det blir nok også litt trist, men jeg sitter igjen med mange nye erfaringer. Pandemi eller ikke, livet går videre.

Til slutt, noe av det viktigste jeg har lært er å være takknemlig, for alle jeg har møtt, alt jeg har fått muligheten til å gjøre og oppleve. Etter nesten syv år på Sørlandet er jeg ennå ikke lei. En stor takk til alle jeg dere ved UiA spesielt kollegaer i TuT og studenter og ansatte på institutt for informasjonssystemer, Påskebjerggjengen, Agder Energi, Norges energi, Trainee Sør, kollegaer i byens uteliv, frivillige på Østsia, og alle andre som har påvirket livet mitt her på palmekysten.