118765384_2613041672346769_92504138616143158_n

Reisebrev fra Bodø - det store Nord

Hvert år arrangerer Trainee Sør en studietur for 2. og 3. års kull til utlandet. Som alt annet ble også vår tur rammet av den internasjonale pandemien og vi ble tvunget til å tenke nytt. Dublin, en voksende teknologihovedstad i Europa ble erstattet av Bodø. Byen som er kjent for et yrende maritimt næringsliv, men også det de selv kaller norges største utflytting av arbeidsplasser. Hvordan er det egentlig der oppe?

Flere av traineene besøkte Bodø for første gang og vi visste kanskje ikke helt hva som ventet oss. Det ble tydelig fra første stund da vi innså at vi faktisk kunne gå til fots fra flyplassen og inn til sentrum. Og i sentrum blir vi møtt av flere høyblokker som rager høyere enn byens kirkespir. Vi konkluderer kjapt: Bodø er ikke som en annen kystby på sørlandet.


Besøk hos Iris Salten

Studieturen begynte med bedriftsbesøk hos Iris Salten, regionens renovasjonsselskap. En innovativ virksomhet som har erfart at det funker å satse på unge ansattes evne til å finne nye løsninger. Der vi ser enorme hauger søppel ser de enorme verdier. Deretter besøkte vi Luftfartsmuseet hvor vi selvfølgelig fikk se masse fly, men også lære hvordan det er å drive en virksomhet som kjører prosjekter som varer i opptil 25 år, som er tidsrammen på en utstilling. Begge virksomheter konkluderte med det samme; vi er gode fordi vi har gode ansatte.

Som en del av turen planlegges det også noen sosiale aktiviteter. I forbindelse med besøket hos luftfartsmuseet fikk vi testet våre egne vinger i en flysimulator før vi avsluttet med en bedre middag under vingene på ulike fly i luftfartsmuseet. En spektakulær kveld fylt av spenning og mye latter i historiske omgivelser.


Middag på Luftfartsmuseet

Dag to møtte vi Bodø kommune som fortalte oss om det enorme byutviklingsprosjektet som gikk på å flytte flyplassen og dermed frigjøre store mengder arealer til bolig og næringsutvikling ved siden dagens sentrum. Hvordan planlegger man egentlig en bydel i et 100 års-perspektiv uten å legge for store begrensninger for fremtiden, samtidig som man tegner et så klart bildet av prosjektet at det mottar politisk støtte og finansiering?

Bodø er også utpekt til Europeisk kulturhovedstad i 2024. En gjev tittel som vil bidra til å vise frem det beste Nord-Norge har å by på. Det hele er et europeisk prosjekt og vi fikk se hvordan det å la essensen av prosjektet; kunst, kultur og yngre generasjoner, prege søknaden og tilhørende prosess trolig ble avgjørende for å få gjennomslag.

Besøk hos NCE Aquaculture

Saltenregionen strekker seg over enorme områder med masse øyer og det marine livet i Nordsjøen like ved. I kombinasjon med lange fisketradisjoner har det marine næringslivet vokst frem til å være svært verdiskapende. Vi fikk møte en klynge for de som nettopp driver med dette, NCE Aquaculture og høre fra en av virksomhetene, Salten Aqua om hvordan det lønner seg å samarbeide om de felles utfordringene en næring står overfor.


Selvfølgelig besøkte vi en at den store turistattraksjonen; Saltstraumen

Turen ble avsluttet med sosialt samvær med Trainee Salten og en lengre sesjon med Nordnorsk Lederutvikling. Det ble noen viktige møter der vi fikk utvekslet erfaringer som forhåpentligvis kan bidra til utvikling i begge traineeordningene.

Så hva sitter vi igjen med, hva kan vi lære av Bodø? Først og fremst har vi erfart at det å bli tatt imot med åpne armer og entusiasme er utrolig hyggelig. Men vi så også hvordan alle var stolte av å bo og jobbe i regionen. Stolthet og entusiasme er noe som smitter – kanskje er det noe vi kan bli flinkere på i Agder?

Takk for oss, Bodø!


Flere av traineene reiste videre til vakre Lofoten