1ts

Sørlandet for mine føtter

Endelig er jeg klar for arbeidslivet. Eller er jeg? Hva er jeg god på, ærlig talt? Hvilken karrierevei har jeg mest lyst til å følge? Dette gjenspeiler spørsmål man som nyutdannet stiller seg. I en verden full av karrieremuligheter skal man ikke gå langt for å kjenne på stolthet og spenning, men også nervøsitet og usikkerhet når man endelig er ferdigutdannet, er blitt «voksen» og skal på ordentlig bli aktør i næringslivet: er jeg klar for arbeidslivet? Har jeg tilegnet meg den kompetansen som kreves?

Hva om du fikk muligheten til å teste deg og finne ut av alt dette? Mens du ler hele veien til banken. Det må jo være en drøm, tenker du nok. Det er for godt til å være sant! Dette må jo være den beste måten å starte karrieren på. Vel, vi kaller det Trainee Sør.

Etter en godt gjennomført masterutdanning i informasjonssystemer på UiA begynte jeg naturligvis å stille meg nettopp disse spørsmålene. Ung, spent, nervøs og forvirret, følte jeg meg rett og slett for liten i forhold til den verden jeg skulle inni, men med jobbtilbud i Trainee Sør hadde jeg alle muligheter foran meg. Har jeg funnet svarene? Les deg videre, da vel!

 

Velkommen til arbeidslivet

På en god september-dag i 2018 startet jeg min første arbeidsdag i IT-enheten, Kristiansand kommune. Høyt motivert og med høye forventninger ble jeg svært godt tatt imot på arbeidsplassen. Uvitende og blind for at min mentale studentfrakk fremdeles var på, og forventninger om en arbeidstilværelse der alt var dekket til bords, lærte jeg fort at arbeidslivet er litt annerledes enn skolebenken skal ha det til. Her var det, mildt sagt, ingen fremgangsmåte å løse oppgaver på. Jeg klarte jo så vidt å forstå hvordan løse oppgaver for Sørlandets største arbeidsgiver! Frustrert og irritert på – ikke vet jeg hva eller hvem – fikk jeg samfunnshånd fra mine veiledere:

  • Velkommen til arbeidslivet, ung mann. Det er på tide å kle av deg studentfrakken og ta på arbeidslivets, sa veilederne med god latter.

Etter hvert som sannheten sank inn fant jeg ut at det var akkurat denne uforutsigbarheten, usikkerheten og til en viss grad mangel på svar - som gjør næringslivet interessant! Som arbeidstaker finner du av og til ut av veien mens du går, noe som kan være greit å ha med i karrierebagasjen. Arbeidsplassen bød ellers på svært interessante arbeidsoppgaver, hyggelige og hjelpsomme kolleger og gode utviklingsmuligheter. Innen slutten av perioden min i kommunen, var leksjon nummer to lært:

Den eneste forutsigbarheten i arbeidslivet er uforutsigbarhet, for å sette ting litt på spissen.

Også må jeg jo innrømme at det av og til ble en del gitarspilling på kontoret til en kollega i lunsjpauser!

Hvis du vil gå fort, gå alene. Hvis du vil gå langt, gå sammen.

Ikke nok med det! Jeg var så heldig og tilbrakte min andre periode hos ingen ringere enn Sørlandet Sykehus. Litt varmere i trøya fra kommunen, hoppet jeg på et tog i full sving. Her skulle man henge seg fast med den ene hånda, lære seg sykehus- og helsevirksomhetsspråket med den andre, samtidig som man forsøker å være til nytte for virksomheten. Man skulle ha nok oversikt over skogen og samtidig kunne se det enkelte treet. Om jeg overlevde? Massevis! Selv om jeg er kongolesisk var det først på Sørlandet jeg lærte om det populære afrikanske ordtaket som sier:

Hvis du vil gå fort, gå alene. Hvis du vil gå langt, gå sammen.

Med en heia-kultur der enhver kollega med glede tar deg og ditt imot, virket toget etter hvert til å gå litt saktere og jeg kunne begynne å se – ikke bare skogen, men også det enkelte treet. Men jeg lærte mer enn sykehusvirksomhet! De fleste unge, nye, ambisiøse arbeidstakere, heretter traineer, har minst dette til felles: å levere 100% fra dag én! Min periode på sykehuset la til to lærdommer i bagasjen min. Når naturen går sin gang, er jeg av den typen som forsøker å gi en 100% god leveranse på arbeidsplassen. Men å levere et perfekt og «feilfri» resultat trenger nødvendigvis ikke være målet heller, lærte jeg. Å levere noe nyttig og brukbart for virksomheten er de fleste tilfeller bra nok. På sykehuset takket jeg for den store tilliten jeg ble betrodd og jeg hadde stor påvirkningskraft på egen utvikling. For...

  • karriereveien tegner du sjøl – med masse god hjelp fra ledere og erfarne kolleger

Endring er det nye stabile

I min 3. periode jobber jeg i landets 5. største bank, Sparebanken Sør. Med betjening av over 200.000 private- og bedriftskunder fordelt på i overkant av 500 ansatte, er det garantert at ingen dager blir like. I en virksomhet der man utfordres både i å ta knebøy og lage snøfnugg parallelt med arbeidet – ja, det sier vel kanskje seg selv at en slik arbeidsplass er fin arbeidsplass. I banken heter det ikke «oktober», men «planktober» - for her tar du planken flere minutter, hver dag, hele måneden. Men ikke la deg lure! I Sørlandets ledende bankkonsern må man følge med for å henge med. Her er veien stor og hastigheten høy. Her er …

Endring er det nye stabile.

Oppgavene er spennende, mulighetene store og kolleger helt fantastiske.

Men nok om jobb! For jeg har gjort mer enn bare å jobbe! Flere studieturer, reiser, London, TEDx Arendal, flere bedriftsbesøk i Oslo, er bare noe av tingene jeg har opplevd i Trainee Sør i løpet av 16 korte måneder (har 2 igjen). Med andre ord, Trainee Sør er mer enn bare en jobb. Sist, men ikke minst har jeg hatt verdens beste mentor som stadig har hjulpet meg å se alternativer ut av blindveier og utfordret meg!

Sørlandet for mine føtter

Hva prøver jeg å si, tenker du? Vel, jeg prøver ikke å si noe. Jeg sier noe. Jeg sier at Trainee Sør har gitt meg mer enn nok grunnlag til en trygg videre karriere. Nå er jeg klar for arbeidslivet. Jeg har lært om mine styrker og svakheter som arbeidstaker og vet hva jeg har mest lyst til å jobbe med videre. Selv når jeg går ut av trainee-programmet, vet jeg at jeg alltid kommer til å bli en del av noe fantastisk og unikt. Selv om jeg går ut av Trainee Sør, vil jeg alltid være i Trainee Sør. Jeg går ut av programmet stolt og med «Sørlandet for mine føtter».