teft-for-nering-panel

Teft for Næring - Trainee under pandemien

Post-pandemi og hvordan pandemien har påvirket arbeidslivet det siste halvannet året var tema for arrangementet "Teft for Næring" tidligere denne uken. Her var Trainee Sør godt representert på deltaker-siden og vi fikk muligheten til å reflektere litt over hvordan det har vært å være trainee under pandemien.

Den 19. oktober arrangerte Agdering, UiA Alumni, Næringsforeningen i Kristiansand og Arendal Næringsforening «Teft for Næring» på Sørlandets kunnskapspark ved UiA. «Teft» er en egen møteserie som skal utfordre det etablerte for at man sammen kan finne utviklingsmuligheter for regionen. Her er målet å gi faglig innsikt som er nyttig for studenter, nyutdannede og erfarne fra næringslivet.

Denne gangen var temaet hvordan arbeidslivet har blitt påvirket av corona-pandemien, og hvordan det har vært å være ny i arbeidslivet under pandemien. Trainee Sør var invitert til å delta i panelet for å presentere og diskutere hvordan pandemien har påvirket trainee-perioden, der trainee-alumni Helene Vedal og meg selv, Stian Westbye, deltok. I tillegg deltok studentene Jacob Mæland og Sindre Næss i panelet for å fortelle om sine erfaringer rundt det å være jobbsøkende under pandemien. Lene Marie Tønnesen fra UiA Karriere, Gunn Marit Schjetne fra KPMG, Håvard Bjora fra JBU Eiendom og Svein Buvik fra Gard holdt også innlegg for hvordan pandemien har påvirket arbeidslivet og rekruttering, samt hvordan dette ser ut i veien fremover. I tillegg var det Trainee Sør alumni, Mats Winther Maltby, som var konferansier for arrangementet.

Det var gode refleksjoner som kom frem under de ulike innleggene og det ble gode diskusjoner for hvordan pandemien har påvirket de ulike aktørene, og hvordan erfaringene fra det siste halvannet året vil påvirke arbeidslivet i tiden fremover. «Fleksibilitet» var et begrep som gikk igjen blant flere av deltakerne for hvordan arbeidsgivere bør tilrettelegge fremover – ettersom man har fått en god smakebit på det i den siste tiden. Hva som ligger i ordet fleksibilitet kan være så mangt, og noe av det som kom frem var blant annet mulighet til å hjemmekontor et par dager i uken og muligheten til intern rullering i bedriften.

Hvis jeg skal se tilbake på min periode i Trainee Sør under pandemien, så er det ikke til å legge skjul på at det har vært en annerledes periode en det tidligere traineer har hatt. Jeg er nå på min siste plassering i i4Helse AS og hadde oppstart i Trainee Sør 1. september 2020. På det tidspunktet hadde første bølge av pandemien begynt å roe seg litt og jeg fikk muligheten til å være på kontoret frem til jul. Jeg var her hos Handelshøyskolen UiA. Etter jul blusset derimot pandemien opp igjen og jeg fikk for første gang kjenne på hjemmekontor-tilværelsen. Det var uvandt. Dette fortsatte inn i andre plassering hos Gard AS i Arendal, der jeg var på hjemmekontor fra starten av. Det å være ny i et selskap og starte med å jobbe hjemmefra gikk på mange måter fint, men det var utfordrende med tanke på å bli bedre kjent med kollegaer og arbeidsmiljøet. Dette åpnet seg heldigvis mer mot slutten, da jeg endelig fikk muligheten til å jobbe fra kontoret. Det var en motivasjons-boost.

Nå som jeg er i tredje og siste plassering har samfunnet offisielt åpnet igjen og ting er mer eller mindre tilbake til normalen. Jeg vil på mange måter si at overgangen fra strenge restriksjoner til et fult åpent samfunn skjedde like uforutsigbart som da vi først stengte ned. Det har vært en overgang det også. Hvis jeg tenker tilbake på min periode i Trainee Sør, så kan det være lett å tenke at man har vært litt uheldig med tanke på at man ikke har fått tatt del i det sosiale og arbeidsmiljøet i like stor grad som man kan utenfor en pandemi. Den tanken mener jeg man bør legge bort og heller tenke at dette har vært en uvurderlig erfaring å ta med seg videre i karrieren. Jeg har blitt bedre kjent med nye sider av meg selv, blitt enda mer selvstendig, lært meg å være mer endrings-/ og tilpasningsdyktig og faktisk lært mye av hvordan man skal samarbeide uten å kunne sitte sammen rundt et bord. I tillegg er det også veldig godt å bli kjent med mennesket bak ansiktet på Teams, når man faktis kan møtes fysisk. Jeg er veldig fornøyd med tiden min hos de ulike bedriftene og lært mye. Alt dette er erfaringer jeg har vokst på og som jeg vil ta med meg videre.