CroppedImage
Nydelig, men kaldt på takterassen til Sopra Steria.

Trainee Sør sin opplysende studietur til Oslo

Arkitektur, AI og mye mer

Trainee Sør-reisen nærmer seg slutten for mitt kull, med bare en måned igjen av siste plassering. Det er rart og trist å måtte gå videre, men også litt betryggende å skulle ha en jobb i mer enn seks måneder neste gang (forhåpentligvis). Vi er blitt mange erfaringer rikere gjennom 18 måneder som trainee, men høydepunktene for min del har definitivt vært studieturene.

18. til 19. januar 2024 var det igjen duket for studietur til hovedstaden, denne gang med tema "Bærekraft, teknologi og innovasjon". Over to innholdsrike dager, hadde vi i Trainee Sør først og fremst privilegiet av å besøke fire av Oslos mest innovative og spennende virksomheter. Men jeg liker å tro at en studietur handler minst like mye om å bli bedre kjent med hverandre og ha det gøy.

 

Dag 1: Arkitektur og teknologi

Snøhetta

Vårt første stopp for dagen var det anerkjente arkitektkontoret Snøhetta. Her fikk vi en dyp forståelse av hvordan Snøhetta harmoniserer estetikk med funksjonalitet, og hvordan bærekraft og innovasjon er integrert i hvert prosjekt. Måten arkitektselskapet har bygget seg opp fra sitt første store prosjekt, Bibliotheca Alexandrina i Egypt, til den internasjonale merkevaren det er i dag var en interessant og imponerende historie.

 

Sopra Steria

For dagens andre besøk gikk turen til Sopra Steria, et selskap som står i forkant av teknologisk innovasjon. Deres presentasjon om organisasjonens arbeid med kunstig intelligens (AI) åpnet mange av øynene våre for de mulighetene og utfordringene som følger med digital transformasjon. Vi fikk også et innblikk i de mange bruksområdene til droner og hvordan de bruker droner til blant annet frøprøver, beregning av skogstetthet og oversiktsbilder, helt automatisert ved bruk av AI selvfølgelig.

 

Dag 2: Ny teknologi og samfunnsengasjement

Finn.no

Fredagens første besøk var viet til Finn.no. Her fikk vi se hvordan de anvender ny teknologi og AI for å forme fremtidens markedsplasser, samt hvordan de bruker det i sitt eget arbeid. Å se bruken av avansert teknologi i praksis var både lærerikt og inspirerende, og det var interessant å se hvordan de arbeider for å bidra til mer bærekraftig handel. Hvordan de drar nytte av brukerstatistikk for å lage en best mulig brukeropplevelse var også veldig lærerikt for en analytiker som meg selv.

 

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO)

Avslutningsvis besøkte vi NHO, hvor vi ble introdusert til det viktige arbeidet med politiske prosesser og lobbyvirksomhet. Å forstå dynamikken og viktigheten av denne typen arbeid var utrolig berikende, og ga oss perspektiver på hvordan næringsliv og politikk kan samarbeide for felles fremgang. Her fikk både traineer og foredragsholdere brynt seg på utfordrende spørsmål og diskusjoner.

Det viktigste jeg imidlertid dro med meg herfra var de fire spørsmålene du må stille deg selv når du fremmer en sak, politisk eller ei. Hva er problemet, hvorfor er det viktig, hvem er det viktig for, og hva er løsningen? Å ha et svar på disse spørsmålene, og spesielt det å ha et svar på det siste, stimulerer til handling. Den vanskelige jobben med å finne ut av løsningen er jo tross alt blitt gjort av deg allerede!

 

Ikke bare læring, men også morro

Selvfølgelig var ikke turen bare arbeid og læring. Vi hadde det også veldig gøy mellom slagene med sosiale aktiviteter som minigolf, vi benyttet anledningen til å nyte noen av Oslos kulinariske delikatesser, og vi traff til og med på de tidligere traineene ordfører Mathias Bernander og hans politiske rådgiver Ismail Mahammed! I løpet av turen fikk vi også gleden av å velge ut vår nye tillitsvalgte og varatillitsvalgte, henholdsvis Tor og Andreas. Masse lykke til det neste året! For noen av oss fortsatte moroa også videre inn i helgen, med enda mer bading og badstue på hotellet, sightseeing rundt i Oslo, impro-show, og bar-til-bar.

Alt i alt var studieturen til Oslo en umåtelig verdifull opplevelse for alle oss i Trainee Sør. Vi returnerer til Sørlandet med nye kunnskaper og perspektiver, mange gode minner, og sterkere vennskap. Tusen takk til bedriftene og deres dyktige foredragsholdere som tok oss så godt imot!

Vi ser allerede frem til neste eventyr!