3marcus

Blockchain som fjerner flaskehalsene

Den industrielle økonomen liker høyt tempo og varierte arbeidsdager. «Dagen jeg føler meg utlært vil aldri komme,» sier Marcus, som drømmer om karriere innenfor finans eller forskning.

Industriell økonom med blockchain-kompetanse

Marcus Våle har master som sivilingeniør fra Universitetet i Stavanger (UiS). Til å begynne med hadde arendalitten en klassisk maskiningeniørutdannelse, med valgfag innen PLC-programmering, elementmetode og teknologiledelse. Etter mastergraden fikk Marcus tittelen som industriell økonom, med fordypning materialteknologi.

Valgfagene på masteren var korrosjon, offshore vedlikehold, offshore materialteknologi, beslutningsanalyse og prosjektledelse. Jeg har alltid likt naturfag og problemløsning. Ingeniøryrket var derfor en naturlig vei å gå.

På videregående og bachelorgraden trivdes Marcus spesielt godt i rollen som gruppeleder. Derfor fattet han interesse for ledelsesfag i tillegg til de tekniske fagene på studiet.

Jeg har et ønske om å utvikle min tekniske kompetanse. Derfor hadde jeg fordypning i materialteknologi på masteren, sammen med fagene i ledelse. På denne måten fikk jeg «the best of both worlds» - både innenfor ledelse og teknologi.

Masteroppgaven omhandlet blockchain-teknologi, og gikk ut på å analysere teknologiens nåværende tilstand, hovedtrekk, samt identifisere de mest attraktive bruksområdene for teknologien.

Masteren fokuserte på Grid Engineering, automatisering, shipping og finansbransjen. Konklusjonen var at teknologien tilsynelatende er velutviklet. Imidlertid mangler det støttesystemer, kompetanse og andre komponenter for at blockchain skal kunne nå sitt fulle potensiale. Oppgaven var noe av morsomste jeg gjorde under utdanningen, ettersom jeg fikk fordype meg fullstendig i ny og disruptiv teknologi.

Publiserte egen forskning i IEEE

Ved siden av studiene spilte Marcus amerikansk fotball, og publiserte egen forskning i IEEE (2017 IEEE International Conference on Industrial Engineering and Engineering Management (IEEM)). Her forsket han på 3D-printing av støpeformer til injeksjonsmolding.

Vi regnet oss frem til kostnadsbesparelser på opptil 97% sammenlignet med tradisjonell CNC-maskinering, samt en reduksjon i ledetid fra 2-3 måneder til 1-3 uker. Dette resulterte i at vi ble invitert til IEEM-kongressen i Singapore, med støtte fra UiS og Tekna. Arbeidet ble presentert for et panel med eksperter og andre tilhørere. Videre ble forskningen publisert i IEEM 2017, en opplevelse jeg aldri glemmer.

Arbeidet med IEEE-artikkelen startet på bakgrunn av bacheloroppgaven som også omhandlet 3D-printing. Under skrivingen diskuterte Marcus og medstudenten ideen om å bruke 3D-printing til «noe mer enn bare leketøy». Derfor startet jobben med å finne faktiske bruksområder innenfor industrien.

Vi fikk med oss en professor fra UiS, og startet arbeidet på eget initiativ samme vår. Til slutt ble det godkjent av vår veileder og sendt til IEEE.

Erfaringen med prosjektet medførte at arendalitten åpnet øynene for innovasjon og forskning.

Jakten på kunnskap og gleden over å lære noe nytt er en gave jeg håper jeg aldri må gi slipp på. Hvem skulle trodd det kunne være så gøy å føle seg uvitende? Dagen da jeg føler meg utlært, vil aldri komme.

Attraktiv portefølje med relevante bedrifter

Etter masteren søkte Marcus Trainee Sør ettersom bedriftene virket attraktive. I tillegg så traineen på muligheten til å bygge nettverk og lære av andre, samt muligheten om å få erfaringer fra flere bransjer på halvannet år.

Jeg mener det er viktig å være i ett miljø der folk er ivrige og deler entusiastisk om faget sitt. Dette finner jeg i Trainee Sør. Ideen om å være en generalist er også veldig tiltrekkende for meg. Jeg ønsker å lære så mye som mulig om så mange fagområder som mulig.

Traineen er fremdeles ikke sikker hvor karriereveien går videre. Imidlertid blir veien klarere og klarere etter hvert som han får erfaringer fra ulike virksomheter. I de neste plasseringene kunne Marcus derfor tenkt å jobbe innenfor bransjer med risikokapital og forskning.

Ser mulighetene og legger veien deretter

Om 10 år ser Marcus for seg å ha blitt dyktig nok til å få lederstilling innen forskning eller utvikling. Han foretrekker å jobbe innen tekniske felt som materialteknologi.

Et minst like attraktivt alternativ ville vært å få jobbe med risikokapital eller finans. Jeg er fortsatt i tvil om jeg ønsker å bygge videre på min tekniske kompetanse, eller sette søkelyset på «INDØK-siden». Jeg håper tiden i Trainee Sør gjør valget lettere, avslutter Våle.

6 kjappe fakta
Alder 25
Fra Arendal
Sivilstatus Singel
Yndlingsrett Ribbe til julemiddag
Hobby Fluefiske og fridykking
Feriene tilbringes ... På sjøen eller i skog og fjell