4dsc_0539-2

Former fremtidens bygg

Birgit Fløystad (29) vokste opp på et idyllisk småbruk ved Molandsvannet utenfor Arendal. Med en utdanning fra København og erfaringer fra hele verden, er første plassering som arealplanlegger for Sørlandet Sykehus. Gjennom Trainee Sør-programmet utforsker hun ulike arbeidsplasser, bygger nettverk, og finner veien videre for sin arkitektkarriere.

Navn og alder: 

Birgit Fløystad, 29 år. 
 

Hvor kommer du fra, og hva slags sted er det? 

Jeg har vokst opp på et nedlagt småbruk ved Molandsvannet utenfor Arendal. 

Langt fra folk, men gode bademuligheter og ganske så idyllisk. 

 

Utdanning: 

Arkitekt, med både bachelor og master fra KADK i København. 

Før arkitekturstudiene hadde jeg også et år med  emnestudier i ”CSR and sustainability”, ”Ecophilosophy” + ”International Development Studies”  på universitetet i Buenos Aires, og i Hoi An, Vietnam. 

 

Hva jobber du med i din første plassering? 

I min første plassering er jeg hos Sørlandet Sykehus, på Bygg og Eiendomsseksjonen. For tiden jobber jeg med en arealbruksplan, som er en overordnet plan for SSHFs bygningsmasse, både på kort sikt, og langsiktig frem mot 2040. 

Det handler både om å skape en oversikt over muligheter for bedre arealutnyttelse ved rokade av funksjoner innenfor eksisterende bygg, samt å avdekke behov for ombygging eller nybygg. Her er min rolle primært å gjennomføre mulighetsstudier, samt å  illustrere planen så man har en oversikt over de gjeldende arealdisposisjonene, fremtidige behov for arealer, samt planlagte endringer i arealbruk.  

 

Drømmeyrke som barn? 

Det første jeg husker jeg hadde et brennende ønske om å bli, var festivalarrangør. Etter min første Hovefestival, som ganske ung, ble jeg veldig grepet av stemningen. 
 

Fritidsinteresser? 
Jeg er glad i å lage eller fikse ting, enten det er møbler eller klær eller noe mindre praktisk. Liker også å lage mat. 

Ellers er jeg storkonsument av musikk, film, serier og podcasts. 

Tiden som er igjen bruker jeg på å treffe venner, eller å være ute - liker meg både i parken og i skogen. 

 

Hvorfor søkte du Trainee Sør? 

Jeg fikk anbefalt programmet, som faktisk ikke var på min radar fra før, men etter å ha undersøkt litt virket det som en god mulighet for å prøve ut forskjellige arbeidsplasser, og å bygge et faglig nettverk både i privat og offentlig sektor. I kombinasjon med at man kan sparre med andre trainee’er og en mentor underveis, tenkte jeg at man må lære masse, både rent faglig, men også om veien videre, og hva jeg vil bruke min arkitektfaglighet til i fremtiden. 
 

Hvordan opplevde du søknadsprosessen? 

Søknadsprosessen var omfattende, og veldig annerledes enn noe jeg har prøvd før. Jeg var ganske nervøs, spesielt før assessment-dagene, hvor man ikke visste helt hva man gikk til. Men det at prosessen var så grundig, og at det ble satt av så mye tid til å bli kjent med hvem jeg er som person, utfordre meg, invitere til selvrefleksjon og gi meg feedback underveis, gav meg et veldig godt intrykk av Trainee Sør som arbeidsgiver. 
 

Hadde du noen verv, deltidsjobb, utveksling eller andre gøye erfaringer i studietiden? 

Det har vært mye gøy. Jeg startet studietiden med et år i Vietnam og Argentina, og selv om jeg skiftet studieretning, var det en fantastisk erfaring. Det ble også endel reiser med arkitektskolen, hvor vi arbeidet med studieprosjekter i blant annet Marokko, Estland, Sveits og Belgia.  

Jeg har vært på sommerskole i Kroatia, bodd i en lagerhall og bygget pavillion i 40 graders solsteik, og jobbet med kombinasjonen laks og arkitektur på arkitektskolen i Bergen.  

Under bacheloren hadde jeg et halvt års praksis hos Tegnestuen Vandkunsten i København, og her var jeg også heldig å få jobbe et år mellom bachelor og master. Ellers har jeg blant annet jobbet med bokutgivelser hos Arkitektens Forlag, og blitt en racer på oppmåling etter lange dager i en gammel bygård i Arendal.  

Det har blitt endel småprosjekter gjennom årene, men det merkeligste jeg har gjort er nok å lage tekniske tegninger av en stor påfugl på ballettscenen i Tivoli, som Dronning Margrethe skulle male. 

 

Hvor ser du deg selv og hva gjør du om 10 år? 

Det har jeg ikke noe klart bilde av, men har mange idéer til hvordan det kunne se ut. Uansett hvilken vei jeg tar, håper jeg at jeg har en god balanse i livet, med en spennende jobb, bra folk rundt meg og et hjem jeg liker skikkelig godt. 

 

Hvilken jobb kunne du ikke hatt? 

Å være slakter er nok ikke noe for meg  
 

Hva finner man alltid på kontorpulten din? 

Kaffe, diverse lister + en god bunke tusj og blyanter 
 

Hva gleder du deg mest til det neste året?  

Hele opplevelsen med å bli kjent med en ny by, nye arbeidsplasser, nye kollegaer og med-traineer.  

Gleder meg også veldig til å bruke tid i norsk natur igjen, og utforske hva livet på Sørlandet har å by på - som voksen denne gangen 

 

 

5 Kjappe enten/eller spørsmål om deg: 

Middag eller dessert? 
Middag 

Jul eller påske? 
Påske 

Android eller iPhone? 
iPhone 

Bil eller motorsykkel? 
Bil 

Melk eller juice? 
Juice