Fotballgal økonom
Anders elsker å lære nye ting, og har i tillegg en lav terskel for å dele av sin kompetanse med menneskene rundt seg. Han har adoptert livsmottoet til den avdøde fysikeren Richard Feyman om at man skal kunne lære seg et nytt emne så godt, at man i praksis skal kunne forklare det til hvem som helst!
Navn: Anders Vik Høitorp (30)
Hvor kommer du fra?
Jeg kommer fra Kristiansand, spesifikt fra Lund. Vokste opp i nabolag med seks jevnaldrende. Vi var alltid ute og lekte. Spesielt spilte vi mye fotball.
Hvor og hva har du studert?
Jeg tok først en bachelor i Økonomi og Administrasjon ved BI i Kristiansand fra 2010 til 2015. Deretter tok jeg master i Samfunnsøkonomi ved BI i Oslo fra 2015 til 2018. Jeg har også studert bachelor i Matematikk med fordypning i fysikk på Universitetet i Agder i Kristiansand.
Hvorfor ønsket du å studere innenfor disse fagområdene?
Det sto mellom markedsføring, eller økonomi og administrasjon.
«Min mor mente jeg passet bedre til å studere økonomi og administrasjon, og anbefalte dette sterkt. Det fikk hun rett i!»
Når jeg skulle bestemme meg for en master, så sto det mellom finans og samfunnsøkonomi. Jeg likte tanken på å få en mer helhetlig forståelse av økonomibildet, et makroperspektiv og gikk derfor for samfunnsøkonomi.
Masterstudiet besto av mye matematikk, og etter hvert så ble vi flinke på dette. En gammel spire av fysikkinteresse fikk næring, nå kunne jeg jo plutselig nok matte til at jeg kanskje kunne sette meg litt inn i fysikk. Siden jeg var usikker på den eksakte retningen etter masteren min, så bestemte jeg meg for å utforske dette. Det er et valg jeg absolutt ikke angrer på!
«Som økonom gir det meg muligheten til å se utover den vanlige horisonten, og det har bidratt til å styrke mine analytiske evner.»
Hva handlet masteroppgaven din om?
Jeg så på hvordan en endring i oljepris påvirker det interne konfliktsnivået i den tredje verden. Spesifikt så vurderte jeg hvorvidt det var forskjell på hvordan et land reagerte på en oljeprisendring ut ifra hvilket styresett de hadde. Tanken var at land som falt midt imellom diktatur og demokrati (såkalte anokratier) var mer tilbøyelige til å bli påvirket.
«Det viste seg at denne hypotesen ikke stemte, men oppgaven fikk frem en del andre interessante funn.»
Hadde du noen verv, deltidsjobb, utveksling eller andre gøye erfaringer i studietiden?
Av verv så var jeg medlem og etter hvert leder i Econometrics Commitee. Her organiserte vi foredrag fra forelesere utenom studietiden, samt engasjerte folk i fra arbeidslivet. Formålet var at de skulle fortelle om hvordan de brukte statistikk i sitt arbeid.
Jeg var også medlem i Cageball (en type innefotball), pluss at jeg hadde deltidsjobb som studieassistent i Oslo.
Hvorfor søkte du Trainee Sør?
Det virket som en unik mulighet, hvor man virkelig får utfordret seg selv.
«Det med å være trainee i tre forskjellige plasseringer med korte intervaller, gjør at man virkelig kommer seg utenfor komfortsonen. Jeg forventet at dette kom til å innebære mye utvikling, noe som trigget meg.»
Hva er din nåværende plassering og hvilke arbeidsoppgaver har du fått?
Min nåværende plassering er på Sørlandet Sykehus, avdeling for Teknologi og E-helse. Her har jeg to hovedprosjekter:
Det ene er et innovasjonsprosjekt av en hjertesensor, som benytter seg av kunstig intelligens. I dette prosjektet så lager jeg en kostnadsanalyse av det gamle apparatet, samt at jeg deltar på møte med utviklerne hver uke som SSHF sin representant.
«Her lærer jeg mye om hvilke vurderinger som må gjøres når ny teknologi kommer på banen, det være seg vurderinger knyttet opp mot økonomi, risiko og kvalitet.»
Det andre hovedprosjektet er et utbedringsprosjekt av WiFi dekningen på lokasjoner tilknyttet SSHF. Her driver jeg med prosjektkoordinering, skape kostnadsoversikt og planlegging.
Ellers har jeg også en del mindre prosjekter.
Hva er det beste med din nåværende plassering?
Samholdet. Jeg har inntrykket av at avdelingen jeg jobber på utelukkende består av jordnære mennesker som skaper et veldig bra arbeidsmiljø.
«Fra dag én følte jeg meg veldig velkommen. Dette har bidratt til at jeg trives meget godt på SSHF.»
Hvordan føles det å være trainee?
Jeg føler meg privilegert, som har mulighet til å bli kjent med flere bedrifter over en periode på halvannet år. På en måte er man inne i en bedrift på «prøve», men det oppleves ikke slik. Sykehuset stoler på meg, og gir meg tiltro i oppgavene jeg får.
«Så konklusjonen frem til nå er egentlig at jeg føler meg som en vanlig ansatt i min første traineeplassering.»
Hvilket resultat ønsker du å sitte igjen med etter perioden i din nåværende plassering?
Ønsker jo selvfølgelig å levere på de prosjektene jeg er med på, men utover det ønsker jeg å sitte igjen med en følelse av å stole på meg selv, og å tenke at mine ideer og tanker er nyttige. Ønsker jo også at starten på neste periode skal på en måte bli «løftet» fram av denne periodens erfaringer, slik at jeg får en knallstart.
Hvilke egenskaper eller verdier verdsetter du på arbeidsplassen?
Jeg verdsetter et arbeidsmiljø som fokuserer på utvikling og vekst. Hvor man får følelsen av at det er lov å feile, og alle har et ønske om å lære.
«Stikkordet er kommunikasjon, hvor det er lav terskel om å dele kompetanse.»
Har du noen forbilder eller personer som inspirerer deg?
Richard Feynman. Dette er en avdød fysiker som hadde som motto at han ikke ga seg med å forstå et emne til han kunne forklare det til praktisk talt hvem som helst. En veldig kul ide som inspirerer meg når jeg lærer nye ting.
Dersom du kunne snakket med forbildet eller personen som inspirerer deg, hva hadde vært samtaletema?
Uten tvil fysikk. Han har en så sinnsykt kul forståelse av hvordan verden fungerer. Sjekk han ut på youtube!
Hva liker du å gjøre utenom jobben?
Jeg liker å lese, spille fotball, trene, kampsport, sjakk og være sosial.
6 kjappe fakta |
|
Alder |
30 |
Fra |
Kristiansand |
Sivilstatus |
Singel |
Yndlingsrett |
Må nok være så kreativ å si taco |
Hobby |
Kampsport, fotball, sjakk og trening
|
Ferien tilbringes |
Fort i Kristiansand. Gi meg tilgang på fotballbane, god mat og venner å henge med så er jeg mer enn tilfreds |