bilde-helene-meland.

Fra eplebygd til sørlandsby på jakt etter drømmejobben

Helene liker å kombinere moro og utfordringer. Hun er ikke fremmed for verken gigantiske puslespill eller noen runder Escape Room, men du finner henne aller helst på kjøkkenet for å eksperimentere med nye oppskrifter og ingredienser når hun ikke planlegger, organiserer og koordinerer i Kristiansand kommune.

Fra «eplebygda» til «palmekysten»

Helene Meland fra Lier kommune i Viken fylke, startet sin karriere ved hjelp av veilederen på videregående skole og hun endte med å flytte over fjellet til Bergen for å starte på bachelor i Administrasjon og Organisasjonsvitenskap på Universitetet i Bergen. Hun trivdes så godt på studiene at hun tok et halvår poststudier, for å kunne tenke nøye over hva hun ønsket å gjøre videre. Deretter beveget hun seg sørover for å starte sine masterstudier i Innovasjon og Kunnskapsutvikling på Universitetet i Agder campus Grimstad.

«Sørlandet har lett tatt over plassen som min favoritt-landsdel!»

Mot slutten av bachelorstudiene og i poststudiene ønsket Helene å kunne fylle på graden sin med et emne som var mer næringslivsrettet, og dermed falt valget på Innovasjon og Kunnskapsutvikling i Grimstad.

«UiA-studiet Innovasjon og kunnskapsutvikling i Grimstad virket forlokkende, og jeg var veldig nysgjerrig på å lære mer om dette svært aktuelle temaet. Innovasjon er jo et veldig samfunnsaktuelt tema, som nærmest alle virksomheter i dag har fokus på.»

Masteren hennes omhandlet temaet «Samskaping i offentlig sektor», et emne hun ble introdusert til i faget «Innovasjon i offentlig sektor». Akkurat det emnet synes Helene var spennende og som hun undret seg litt over, og ønsket å undersøke videre hvordan samskaping i offentlig sektor skjer i praksis.

«Av masteroppgaven min har jeg lært at samskaping gjerne kan være et ideal for felles prosjekter på tvers av sektorer, og at det er viktig å tilstrebe tilstrekkelig involvering av alle relevante parter, refleksjon og læring mellom partene underveis i prosessen, og tilrettelegging av arenaer der samskaping kan foregå. Kort oppsummert konkluderte oppgaven med at samskaping er vanskelig å få til, men at det samtidig er viktig å fortsette å prøve å få det til.»

4 gode grunner

Helene hadde flere gode grunner til å søke seg til Trainee Sør, da hun ikke helt visste helt hva hun ønsket å arbeide med videre. Hun møtte Trainee Sør første gang på karrieredag i Grimstad, hvor hun ble stående ekstra lenge for å undersøke hvilke muligheter som lå i å være trainee på Sørlandet. Hun peker på flere ting som overbeviste henne om at Trainee Sør var riktig for henne.

«For det første visste jeg ikke hva jeg hadde lyst til å jobbe med. For det andre virket Trainee Sør som en trygg og god start på karrieren, da man får både fadder i virksomhetene og ekstern mentor. For det tredje starter man karrieren sammen med andre traineer i samme kull, og man følger hverandre selv om man ikke er i samme virksomhet. I tillegg har man sosiale aktiviteter og fagutvikling sammen med de andre traineene. Det hele virket som en perfekt start på arbeidslivet.»

I hennes første plassering er hun i Kristiansand kommune i stab Virksomhetsstyring. Her har hun ansvar for å evaluere etableringen av Business Region Kristiansand. Ifølge henne selv er det aller beste med denne plasseringen at hun får reelle utfordringer og mye ansvar.

«Man sitter ikke i bakgrunnen i det stille, som en flue på veggen. Det stilles klare forventninger til meg som trainee og hva jeg skal bidra med, samtidig som jeg får tett oppfølging av gode kolleger. Ikke minst er det gøy å se at det er så mange tidligere trainee-er her – det er jo nærmest et kvalitetsstempel på at Kristiansand kommune er en god arbeidsgiver.»

Det Helene ønsker å sitte igjen med etter endt traineeperiode er at hun kjenner på en mestringsfølelse, at hun har bidratt positivt inn med ny kunnskap og kompetanse til bedriften og kolleger, og i tillegg at hun har fått god innsikt i og kunnskap om forholdet og samspillet mellom den administrative og den politiske delen av kommunen.

Traineen beskriver seg selv som «ryddig, nysgjerrig og blid» og om du møter på henne på en av hennes mange skogsturer, er hun nok heller ikke fremmed for å stoppe opp og slå av en prat!

6 kjappe fakta  
Alder: 25
Fra: Lier
Sivilstatus: Samboer
Yndlingsrett: Asiatisk! For mye godt til å snevre det ned til én yndlingsrett
Hobby: Diverse håndarbeid, matlaging og skogturer
Feriene tilbringes: På Sørlandet, selvsagt. Neida, også hos familien i Lier, gjerne kombinert med en bilferie i skjønne Norge. Og gjerne i en europeisk storby som kan by på masse kultur og god mat