Hun ønsker å utvikle morgendagens ledere, med Helena Frustøl
Helena Frustøl kommer fra Sørlandet, har svømt med haier, er grunnlegger av en studentorganisasjon, og har studert arbeids- og organisasjonspsykologi i Bergen. Hennes første plassering er i Nye Kristiansand.
Der ingen skulle tro at noen kunne bo
«På den yderste nøgne ø» ligger Randøya, i havgapet sør-øst for Kvadraturen i Kristiansand. Her er 26-årige Helena Frustøl oppvokst, med en barndom som innebar svømming og fisking lenge før hun lærte å sykle. Randøya er med andre ord en sørlandsperle.
Hansabryggen og kapp det gode håp
Frustøl trodde overgangen til regnbyen Bergen skulle bli en utfordring, da hun dro for å studere arbeids- og organisasjonspsykologi ved Universitetet i Bergen.
«Å flytte fra det solfylte Sørlandet til Vestlandet gikk mye lettere enn forventet, takket være nærheten til naturen, et godt kulturtilbud, og ikke minst en gjeng med flotte mennesker. Tiden på UiB ga dessuten mulighet til å dra på utveksling til Universitetet i Cape Town, en by med fargerik kultur og mange spennende opplevelser,» sier hun.
Under oppholdet i utlandet fikk den eventyrlystne 26-åringen blant annet svømme med tre meter lange haier.
Grunnlegger av særdeles relevant studentorganisasjon
Helena påpeker at verv og annet frivillig arbeid ved siden av studiene utgjorde en viktig del av studiehverdagen. Men relevant deltidserfaring var vanskelig å få, og derfor måtte kristiansanderen tenke annerledes.
«Organisasjonspsykologi er et fagområde som er relevant i alle bedrifter, men som student savnet jeg muligheten til å praktisere det jeg lærte på skolebenken. Sammen med noen medstudenter opprettet vi en derfor en studentorganisasjon som var vår praksisplass, hvor vi utførte konsulenttjenester innen arbeidsmiljø- og teamutvikling til andre frivillige organisasjoner. Dette har vært lærerikt og har gitt mersmak til å arbeide tett med faget,» sier hun.
I tillegg har Helena hatt deltidsjobb som researcher i et rekrutteringsselskap, og fikk på denne måten et innblikk i rekrutteringsbransjen. Erfaringen kommer godt med i ansettelsen hos Trainee Sør.
OPS i Nye Kristiansand kommune
Frustøls første plassering er i Nye Kristiansand kommune. Der jobber traineen under området organisasjon, personal, og stab. Prosjektene er mange, men til felles omhandler samtlige prosjekter sammenslåingen av Søgne, Songdalen, og Kristiansand.
«Et av prosjektene jeg arbeider med er utvikling av det nye HMS-systemet som skal gjelde for godt over 9000 ansatte. Det er utrolig gøy å få jobbe sammen med erfarne og fagsterke ansatte i de tre kommunene. Fra første dag ble jeg koblet på prosjekter og ansvarliggjort. Jeg har lært utrolig mye på få uker, og ser for meg at det vil fortsette slik.» sier traineen.
Ønsker både å bidra og å lære
Frustøl ønsker å utgjøre en forskjell i Nye Kristiansand, og samtidig oppleve at det har skjedd en faglig og personlig utvikling. Traineen anser seg selv som en generelt positiv og blid person som møter folk og utfordringer med et åpent sinn. Hun er nysgjerrig, men har også behov for å få overblikk og strukturert planlegging før hun kaster seg ut i noe og ideene slippes løs.
«Jeg ønsker å øke egen kompetanse når det gjelder HMS og lederutvikling. Det er også viktig for meg at den andre parten sitter igjen med et klart utbytte av investeringen de har lagt i meg. Sist men ikke minst, ønsker jeg å ha vært en arbeidsressurs som har levert og satt i gang noen nye tankeprosesser,» sier hun.
En aktiv fritid
Frustøl liker å være aktiv på fritiden, både til lands og til vanns. Deriblant liker hun å være sosial og oppleve nye ting på fritiden. 26-åringen setter også pris på anledninger som gir grunn for å feire.
«Jeg har som mål å bli mer aktiv på kulturfronten slik at tilbudet kan utvikles enda mer her i Kristiansand, og når det blir varmere i sjøen vil jeg også begynne med dykking. Utenom det, setter jeg også pris på tid med gode venner eller en spennende bok etter en lang og innholdsrik dag,» sier Frustøl.
Feriene tilbringes både i Norge og i utlandet, ettersom Frustøl er glad i å reise. 26-åringen har som mål å besøke like mange land som alderen hennes, og har opplevd 36 land til nå. Ettersom bufferen er på plussiden, forbeholdes sommerferiene hjemme på Randøya.
«Det er få ting som kan måles med en morgenkaffe på trappa skuende over horisonten i morgensola, dra på båttur til en holme, og tilbringe dagen med gode folk. Jeg setter pris på god mat, og samtaler med sol og sjø i ansiktet.»
En vid horisont som fortsatt utvides
Kristiansanderen liker ikke bare å se på horisonten, men også å utvide den. Hun har blant annet vært i Asia og arbeidet som frivilling på et senter for mennesker som tidligere er utsatt for menneskehandel.
«Der lærte jeg mye om å arbeide med ulike kulturer og se verdien i egen kompetanse. Å arbeide med mennesker som en gang var fratatt retten til å bestemme over eget liv, gir perspektiver og setter føringer for egne prioriteringer. Da jeg var tilbake i Bergen for to nye år med masterstudier engasjerte jeg meg i den frivillige organisasjonen For Freedom, som er aktiv i arbeidet mot moderne slaveri. Her har jeg fått utviklet meg som prosjektleder og fått variert erfaring med både produksjon av reklamefilm, nettsider, arrangert klessalg og holdt foredrag.
Noen vil tenke en er naiv som mener det er mulig å gjøre en forskjell i den store verden, men det noe jeg har tenkt å fortsette med!» avslutter Frustøl.
CV - Helena Frustøl