trolltunga.
Axel, samboeren og to firbente på Trolltunga.

«Hvordan går jeg til Kvadraturen?»

Trainee Axel har både argentinsk og italiensk statsborgerskap! Etter fullført master innenfor industriell økonomi i Buenos Aires, flyttet han til Norge for å bo sammen med kjæresten. Drømmen hans er å snakke flytende sørlandsk med «blaude konsonanter».

Industriell økonomi fra Buenos Aires

Axel Garbers har master i industriell økonomi- og teknologiledelse fra Universitet i Buenos Aires. Ved siden av studiene hadde han fast jobb som konsulent i nesten to år, før han ble ansatt til å vedlikeholde maskineri i et stort bryggeri i omtrent 6 måneder.

Så flyttet jeg til Italia og bodde der i 7 måneder for å få italiensk statsborgerskap! Planen var egentlig å være der i 3-4 måneder, men det italienske offentlige systemet tar ting i sitt tempo… Det var allerede planlagt før Norge kom inn i bildet. Jeg hadde lenge et ønske om å starte arbeidskarrieren i utlandet og da er det mye lettere med EU-statsborgerskap enn visum.

Axel sin utdannelsesvei kan spores tilbake til barndommen. Hans interesse for eksakt vitenskap begynte allerede som barn, med nysgjerrighet innenfor ulike fagfelt. Helt sentralt er spørsmålet hvordan ting fungerer, enten det gjelder matematikk, kjemi eller fysikk.

Jeg har vært alltid spesielt fascinert av sjeldent fenomen som sorte hull og universet generelt. Derfor leser jeg ofte om fysikk. I tillegg tar jeg nettbaserte kurs av og til. Kombinasjonen mellom variert kunnskap, industrielle bransjer, planlegging, organisasjonsstyring, økonomi og innovasjon er en perfekt blanding for meg.

Masteroppgaven ble forfattet i Buenos Aires, sammen med en medstudent. De valgte å skrive om et nytt innovativt selskap som skulle selge sunn mat på en ny måte.

Vi kom opp med ideen om å selge forskjellige salater, snacks og juice gjennom en salgsautomat etter at vi hadde sett noe lignende i USA. I Buenos Aires spiser mange dårlig i arbeidstiden grunnet mangel på tid og gode råvarer. Vi ønsket å løse dette problemet.

En lykkelig vending

Argentineren jobbet med prosjektet ved siden av studiene, men etter et halvt år fikk livet en lykkelig vending. Axel ønsket å flytte til Norge grunnet av kjæresten, som førte til at prosjektet ble lagt på is. Paret hadde blitt kjent på ferie i Asia, som førte til at hun besøkte argentineren halvannen måned i Buenos Aires.

Etter det bestemte jeg meg for å flytte til Norge. De fleste av mine nærmeste trodde jeg hadde blitt gal! Dette var på masteren og jeg hadde bare seks måneder til å bli ferdig med skrivingen, finne jobb for å spare penger til reisen, og finne dokumentene for å kunne få et italiensk statsborgerskap. Jeg dro til Italia i oktober 2017. Der kunne jeg ikke jobbe, så tiden ble heller brukt til å studere norsk på nettet. Dette ga meg et forsprang da jeg flyttet i april 2018. Vel fremme i Kristiansand var det første jeg spurte om «Hvordan går jeg til Kvadraturen?»

I tiden etter Axel flyttet til Norge, lærte han norsk ved å snakke med folk. For tiden leser han også bøker for å forbedre den.

Første ting svigerfar sa til meg når jeg kom var: «Idag snakker vi engelsk, men etter det blir det kun norsk»... og i dag kan jeg ikke være mer takknemlig for det.

Prosessoptimalisering i Telenor Maritime

Nå – kun to år senere etter ankomsten i Norge, er Axel ansatt i Trainee Sør. Første plassering er i Telenor Maritime, hvor traineen involveres i et prosjekt som omhandler optimalisering av informasjonsflyt og prosesser i virksomheten.

Vi har workshops med de involverte avdelingene, hvor jeg samler informasjon for å forstå hvordan bedriften fungerer per i dag. Jeg forbedrer både prosesser og tilgang til informasjonen som trengs. Jeg får jobbe tett med de forskjellige avdelingene og har oversikt over hvordan ting fungerer.

Argentineren ser Trainee Sør som en unik mulighet til å bli bedre kjent med næringslivet. Han håper at plasseringene gir flere muligheter innenfor prosjektlederrollen, slik at ferdighetene forbedres. Høyest på listen står ønsket om å lære mer innenfor teknisk forståelse blant medarbeidere.

Jeg ønsker at kommunikasjonen mellom avdelingene blir så god som mulig, slik at prosjektet kommer best mulig til nytte for Telenor Maritime.

Axel håper på sikt å jobbe med noe relatert til verdikjeder. Dette kan eksempelvis dreie seg om produksjon og planlegging, men han er også interessert prosjektvurdering – bestemme hvilke prosjekter et selskap bør gjennomføre.

Jeg kan tenke meg å jobbe som prosjektleder på sikt. Det gleder meg å følge opp prosjekter og planer som jeg har jobbet med over tid.

Om 10 år er Axels ønske å være etablert i Kristiansand med familie. Han ønsker å bidra med nye tanker og ideer i regionen.

Jeg håper min bakgrunn som multikulturell kan bidra til nye tanker som er annerledes. Og helt til slutt, håper jeg selv å lære perfekt sørlandsk uttalelse som har «blaude konsonanter»!

6 kjappe fakta
Alder 30
Fra Buenos Aires, Argentina. Er også italiensk statsborger
Sivilstatus Samboer
Yndlingsrett Asado - beste kjøttet i verden, fra Argentina! Jeg elsker å grille lam, fisk, osv.
Hobby Fotball og friluft
Feriene tilbringes ... Før var det Brasil, Argentina - på strender med venner. Nå er det friluftsliv i Norge som gjelder - fjell, tur, fiske og ski! Også har jeg veldig lyst til å lære meg fuglejakt med hund av svigerfar.