CroppedImage

Kommet for å bli!

Sommer og sol fristet da Ruben Pedersen flyttet fra Tromsø og ned til Sørlandet for å studere. Her trivdes han svært godt, og så i tillegg Agders potensiale innen energibransjen. Han ønsket å utforske sine muligheter i regionen etter studiene og søkte derfor på jobb i Trainee Sør.

Skrevet av Helle Kirkhus på oppdrag fra Trainee Sør

 

Sørlandet som sommerhovedstad og energiknutepunkt

Ruben kommer fra Tromsø, en plass han selv beskriver som «veldig lys på sommeren og veldig mørk på vinteren». Likevel mener 26-åringen at byen har vært en trygg og fantastisk plass å vokse opp på. Men ettersom Ruben karakteriserer seg selv som en sommerperson som heller velger en dag på stranda fremfor en dag på ski på fjellet, falt valget derfor på Sørlandet da han skulle velge studiested. Han studerte alle 5 år på Universitetet i Agder i Grimstad, hvor han fullførte en bachelorgrad i Mekatronikk og bygde så på med en master i fornybar energi.

 

«Motivasjonen min for å starte på ingeniørutdanningen er at det er en bransje hvor du aldri vil bli ferdig utlært. Det vil alltid være nye utfordringer, og du må til enhver tid holde deg oppdatert uansett om du er ny eller erfaren.»

 

Masteroppgaven ble skrevet for MHWirth, med hensikt å analysere potensiale for å regenerere energi om bord på en borerigg. Den aktive studenten kombinerte også studiene med flere verv og deltidsjobb. Det at han gjennom studietiden har vekslet mellom å bo i både Grimstad og Kristiansand har gjort at han har fått et stort nettverk på Sørlandet.

 

«Etter min utdanning så sitter jeg igjen med mye ny lærdom, og har samtidig fått øynene opp for alle mulighetene vi har her på Sørlandet innenfor energibransjen. Det er allerede mange store bedrifter lokalisert her som har potensialet til å videreutvikle seg innenfor bærekraftige energiløsninger. I tillegg åpner Agders geografiske plassering i forhold til resten av nabolandene i Europa for gode samarbeidsmuligheter.»

 

Første plassering ved Universitetet i Agder

Ruben har funnet seg godt til rette på Sørlandet, og ønsket å bli også etter studiene. Derfor søkte han på i Trainee Sør, for å utforske hva slags muligheter hans utdanningsbakgrunnen innen mekatronikk og fornybar energi har her.

«Jeg ser for meg at Agder er en region som vil være nyttig for industrien i de kommende årene innenfor Fornybar Energi. Med min utdanningsbakgrunn, så ser jeg bare muligheter og ingen begrensninger for å bo og jobbe i Agder i all overskuelig fremtid.»

Rubens første plassering er Fakultetet for Teknologi og Realfag ved Universitetet i Agder. Her er han i hovedsak inkludert i Fakultetets arbeid med å forbedre struktur på eksterne samarbeid med næringslivet. Arbeidsdagene innebærer blant annet å møte bedrifter med tanke på samarbeidsavtaler. Han bidrar også på andre prosjekter ved Fakultetet.

 

«Det beste med min nåværende plassering er at jeg får muligheten til å jobbe i en stor organisasjon der det er mange utfordringer og problemstillinger å ta tak i. I tillegg får jeg jobbe med en stor og erfaren gjeng som jeg kan ha mange gode og lange samtaler med.»

 

Han trekker frem å få delta på Offshore Technology Days «OTD Energy» i Stavanger som et foreløpig høydepunkt i første plassering. Messen er en møteplass for norske selskaper innen olje-, energi- og offshorebransjen.

 

«Der fikk jeg muligheten til å snakke med representanter fra mange ulike bedrifter, som gav meg muligheten til å drøfte både dagens og fremtidens utfordringer innenfor teknologi.»

 

Motivasjonen til Cristiano Ronaldo og kreativiteten til Elon Musk

Helst starter Ruben dagen med brød, eggerøre og bacon, som ifølge han selv «gir en god start på dagen». Etter jobb brukes mye av fritiden på å være sosial med venner og bekjente. I tillegg er det en normal rutine å komme seg på trening, før det som regel blir mye fotball og diverse serier på tven. Favorittprogrammet er «Åsted Norge». Når Ruben virkelig skal koble av finner du han i boblebadet på Aquarama.

 

Kunne han valgt selv skulle han gjerne hatt motivasjonen til Cristiano Ronaldo og kreativiteten til Elon Musk.

 

«En kombinasjon av disse to er det jeg kaller et supermenneske. Begge to er prakteksemplarer på at hardt arbeid og dedikasjon kan realisere alt du drømmer om.»

 

Selv tror Ruben at han hovedgrunnen til at han ble valgt ut til Trainee Sør er hans innstilling om at «jeg må komme til jobben, siden jobben ikke kommer til meg.» I tillegg fikk han mulighet til en personlig prat med Anna i forkant av søknadsfristen under karrieredagen 2021 ved UiA, hvor han fikk presentert seg selv. Som tips til nye søkere fremhever han hvor viktig det er å vise motivasjon slik at man blir ekstra godt lagt merke til av potensiell arbeidsgiver.

 

Nå som Ruben har fått muligheten har han flere mål om hva han håper å sitte igjen med etter tre plasseringer:

 

«Etter min periode i Trainee Sør så håper jeg å besitte kompetanse innenfor en rekke områder. Alt fra det å jobbe administrativt innen strategi og ledelse, i tillegg til å ha egnet meg dypere kunnskap innenfor det tekniske aspektet av det å være ingeniør.»

Om 10 år ser Ruben for seg at han fortsatt er bosatt på Sørlandet. Han håper at han da også er ansatt i en bedrift som har kommet langt i utviklingen av fremtidens bærekraftige energiløsninger. Men uansett hva han ender opp med er han klar i sine tanker om fremtiden; hans motto er nemlig å «bruke tiden på det man kan påvirke». Ruben ønsker å unngå bortkastet tid på kontrafaktisk tenkning, men heller unytte tiden sin på å fokusere på det som er mulig å påvirke i nåtid og fremtid.