thumbnail_received_1257572964440390

Nanoteknologi i millionklassen

Steinar sitt prosjekt kan gi inntekter i millionklassen. Som sivilingeniør skal traineen analysere mulighetene for investeringer i verdensledende teknologi.

Spesialist innenfor nanoteknologi for materialer

Steinar Åsmund Fagervoll har en grad som sivilingeniør fra NTNU i Trondheim. 25-åringen er spesialist innenfor nanoteknologi for materialer og er en ettertraktet kandidat blant industribedriftene på Sørlandet. Første plassering er hos Glencore Nikkelverk, hvor traineen jobber med et konkret prosjekt.

Prosjektet omhandler analyse og prosjektering i forbindelse med produksjon av materialer for batteriindustrien. Glencore ser på mulighetene for å utvide produksjonslinjen, altså få innpass i verdikjeden for batterier. Dersom investeringen blir gjennomført har virksomheten en rekke av nye muligheter.

Markedet peker på tydelige trender, blant annet grønn vekst. I denne sammenheng har det oppstått et økende behov for lagring av uregelmessig fornybar energi.

Eksempelvis blir sol- og vindkraft produsert i ujevne intervall som batteriene kan lagre over tid. På en annen side er også elektriske kjøretøy aktuelt med tanke på batteriteknologi.

Traineen nevner at prosjektet er relatert til masteroppgaven han skrev på NTNU i Trondheim. Samtidig blir Steinar utfordret på de nye aspektene som kommer med å jobbe med i en industribedrift.

Jeg har fått nye perspektiver fra industrien, sammenlignet med å ha et akademisk perspektiv. Jeg blir inkludert i møter, seminarer og arrangementer - både internt i bedriften og eksternt med bedriftens samarbeidspartnere. Jeg ser frem til å sitte igjen med mye verdifull erfaring, og forhåpentligvis følelsen av å ha bidratt med noe som har betydning for bedriften.

Korarrangement med inspirasjon fra Woodstock

Steinar var aktiv ved siden av studiene i Trondheim. Blant annet hadde han som ansvar å arrangere et korarrangement for alle koristene på Gløshaugen campus. Arrangementet, Korstock, henter inspirasjon fra Woodstock-festivalen fra 1969, og formålet er å skape samhold og tette bånd gjennom sang og musikk mellom studentene på universitetet, på tvers av linjeforeninger og studieretninger.

Gjennom slike arrangementer, samt ukentlige øvinger med gode venner og medkorister, ble kormiljøet et trygt holdepunkt i studenthverdagen for meg. Dessuten var jeg også et semester i Sydney hvor jeg tok dykkerlappen, lærte å surfe og fikk reist mye rundt. Jeg var i land som New Zealand og Fiji.

Fagene Steinar valgte å ta på utveksling hadde stor betydning for videre valg av fag og studieretning da han returnerte til NTNU.

De fleste fagene hadde fokus på bærekraft og fornybar energi, og å lære om slikt i et land der mesteparten av energiproduksjonen kommer fra kull, ga meg et nytt perspektiv på hvor viktige nettopp slike tema er. Dette, kombinert med naturopplevelsene fra dykkingen og reisene rundt i området gjorde at jeg skjønte hvor viktig det var å ta vare på jorda vår.

Fra solceller til batterier

Det var solceller traineen fant størst interesse for i løpet av utvekslingen, men da han begynte å arbeide med batterier i masteroppgaven skjønte han at det var et minst like viktig område.

Det ble derfor naturlig at jeg gikk videre med dette da jeg begynte hos Nikkelverk, og arbeidsoppgavene jeg har fortsetter å gi meg motivasjon slik jeg fikk da jeg studerte.

Steinar setter pris på fritiden med familien og venner. På sommerstid går det i bading, båt og vannsport på Høvåg. Vinteren tilbringes helst med ski på beina på Bortelid.

Både jeg og min kone er veldig også glad i å reise. Selv om vi begge gjerne vil dra til så mange land som mulig for å fylle ut «skrapekartet», blir det nok for det meste turer i Norge den nærmeste tiden. Vi håper blant annet å få til en vandretur på fjellet til sommeren, men akkurat hvor og når er ikke bestemt helt enda. Norge har jo så mye vakker natur å by på! Dessuten er det litt mer økonomisk for oss som nå prøver å spare til egen bolig, avslutter trainee Steinar.

Vi gleder oss til å se hva Steinar kommer til å utrette som trainee på Sørlandet!