peter2

Siviløkonomen med interesse for Sørlandets næringsliv

Peter Sveipe Fagan så på Trainee Sør som en god mulighet til å prøve ut forskjellige bransjer på Sørlandet. I dag har han sin første plassering i Volue Insight i Arendal. I fremtiden drømmer han om å være med på å styrke og utvikle næringslivet i landsdelen.

Skrevet av Helle Kirkhus på oppdrag fra Trainee Sør

Trainee Sør en innertier

Peter er halvt amerikansk, men har vokst opp i Arendal. 25-åringen har en bachelorgrad i Økonomi og administrasjon fra BI i Bergen og en mastergrad i Finansiell økonomi fra NHH. Fordypningen innen økonomi og finans valgte han fordi han alltid har likt handel, globalisering og bedrifter. Masteroppgaven hans var en markedsstudie på vegne av Agder Energi. Det var under dette samarbeidet han hørte om Trainee Sør.

«Det jeg ønsket å sitte igjen med etter studiene var mulighet for å prøve forskjellige bransjer, så Trainee Sør var en innertier.»

Siviløkonomen søkte på Trainee Sør fordi han så på det som en gylden mulighet for å komme inn i næringslivet på Sørlandet. Under rekrutteringsprosessen var han særlig nøye med å vise sin interesse for og fortelle hvorfor han ønsket å etablere seg i næringslivet akkurat her, et tips han også gir potensielle søkere.

«Det er veldig viktig å vise til motivasjon og kunne fortelle hva man ønsker å oppnå ved å være trainee. Ikke bare kortsiktig, men også i et lengre perspektiv. For eksempel hvilke utviklinger ser man i næringslivet på Sørlandet som gjør det enda kulere å jobbe her om 10 år.»

 

Første plassering i Volue Insight

Peter har sin første plassering i Volue Insight AS i Arendal. Her jobber han blant annet med å utvikle og vedlikeholde analysemodeller som brukes i strømmarkedet ved bruk av koding. For eksempel undersøker han hvilke faktorer som påvirker overføring av strøm fra et land til et annet.

I Volue Insight, hvor han også hadde sommerjobb før han ble trainee, trives han svært godt!

«Arbeidshverdagen min består mye av å samarbeide med kollegaer, hvor vi diskuterer problemstillinger eller fremgang for prosjekter. Det er utrolig spennende å kunne lære av flinke folk! Kule kolleger og arbeidsoppgaver gjør at arbeidet gøy uansett motgang eller ikke.»

At trainee-opplevelsen til nå har vært såpass god mener han også skyldes at han føler seg svært godt ivaretatt av teamet i Trainee Sør. I tillegg er han imponert over hvor bra kullet med traineer blir satt sammen.

«Trainee Sør stiller oppfølgingsspørsmål på intervju mer grundig enn andre intervju jeg har vært på. Man blir utfordret på en positiv måte, som gjør at man blir en bedre kandidat allerede ved første intervju.»

 

Feil side av senga

Å undre over hva han skulle ønske han kunne, er ikke noe Peter bruker tid på ettersom han mener dette stjeler energi. Han velger heller å rette fokuset mot hvordan man kan gjøre dagen enda bedre ved å justere forventninger til seg selv. Selv står han for eksempel ofte opp på «feil side av senga». Mange vil nok kanskje forbinde dette med å våkne med et noe dårligere humør, men for Peter handler det altså om noe helt annet.

«Jeg tror at for høye forventninger til dagen fører til stress, som igjen fører til at effektivitet går ned. Har man en dårlig start på dagen, kan resten av dagen også fort bli kjip. Dersom man har en god assosiasjon til å stå opp på feil side av senga er fallhøyden lav og dagen kan kun bli bedre.»

Men ikke bare begynner han dagen med denne innstillingen. Et annet triks er ifølge han selv å avslutte arbeidsdagen med en lett oppgave. På denne måten har man alltid avsluttet dagen med en «win».

Ellers på fritiden er han aktiv med både sykling og snowboard, og henger gjerne med venner for å være sosial. Hadde han valgt ville middagen vært indisk, og kanskje aller helst retten butter chicken.

Om ti år håper Peter at han jobber aktivt for å styrke næringslivet på Sørlandet. Forhåpentligvis har han også fortsatt en tilknytning til Trainee Sør, i en eller annen form.

«Jeg tenker at det er veldig viktig å etablere Sørlandet som et sted å jobbe rett etter studiene! Vi trenger ung arbeidskraft for å utvikle konkurranseevnen og få bedrifter til å etablere seg. Jo tidligere man får det på plass, jo bedre vil Sørlandet bli på lang sikt.»