CroppedImage

Skal fortsette å satse

Tessy Caroline Bønsnæs fulgte nysgjerrigheten fra Østlandet til UiA. Etter utdanningen sitter hun igjen med et flerkulturelt perspektiv på samfunnet, og verktøy til å kunne fremheve de viktige sakene. I første plassering i Trainee Sør jobber hun i Agder Energis kommunikasjonsavdeling.

Skrevet av Helle Kirkhus på oppdrag fra Trainee Sør

 

Globale utviklingsstudier og Samfunnskommunikasjon

25-åringen kommer fra Langhus i Nordre Follo. Sammen med familien flyttet hun dit som niåring fra Rwanda. Det første hun tenkte da hun kom dit var "her er det få som bor, men likevel har de fått så stor plass".

 

Det tok et friår og folkehøyskoletur til Haiti før hun bestemte seg for hva hun skulle studere:

 

«Jeg så et nivå av fattigdom og ulikhet der som gjorde meg helt målløs, og utviklingsstudier ble den tydelige veien å gå for å prøve å forstå mer av den historiske og politiske konteksten.»

 

Gjennom Globale utviklingsstudier ved UiA fikk hun mulighet til et tre måneders feltarbeid i Kampala i Uganda, og valgte deretter å skrive en bacheloroppgave om arbeidsmulighetene til kvinnelig urbane flyktninger i hovedstaden. Hun så både viktigheten av sosial kapital og tilgang til gode sosiale ordninger for mennesker med fluktbakgrunn, samtidig som hun la merke til det viktige kommunikasjonsarbeidet som de humanitære organisasjonene gjorde.

 

«Det åpnet øyene mine opp for at kombinasjonen av Utviklingsstudier og Samfunnskommunikasjon kunne være god. Sterke historier og viktige saker får ikke den oppmerksomheten de trenger hvis de ikke formidles effektivt.»

 

Dermed ble det masterstudier i Samfunnskommunikasjon ved UiA. Hun hadde praksis i Flyktninghjelpen hvor hun fikk bruk for sine kunnskaper om tvungen migrasjon og retorikk. Med bakgrunn i utviklingsstudier og praksis i Flyktninghjelpen skulle man kanskje trodd at hun da også skrev en masteroppgave med tilknytning til det humanitære feltet. Men Tessy ønsket å utfordre seg selv til å utforske nye helt nytt, og valgte heller å skrive om Petter Northug og hans rus- og råkjøringskrise i 2020.

 

Selv tenker Tessy at hennes utdanningskombinasjon gjør at hun sitter igjen med et unikt perspektiv:

«Etter studiene føler jeg at jeg sitter igjen med både et mikro- og makroperspektiv av den verden vi lever i og hvordan vi samhandler. Jeg fikk også reise og oppleve andre kulturer så jeg har reelle opplevelser å knytte teorien til.»

 

«Her må du faktisk bare satse»

Etter en fullført mastergrad fra UiA var hun fortsatt noe i tvil om hva hun faktisk ville jobbe med. Samtidig ønsket hun ikke å flytte fra Sørlandet. Erfaring fra tre ulike plasseringer og arbeidsplasser gjorde at hun oppsøkte Trainee Sør.

 

«Det å kunne starte karrieren med å prøve ut forskjellige arbeidsplasser og oppgaver innenfor trygge rammer er gull verdt, så jeg tenkte "her må du faktisk bare satse".»

 

Hun tok sats, og landet stillingen som trainee. På spørsmål om hvorfor hun tror at hun ble plukket ut vil hun beskrive seg selv som genuint nysgjerrig på mennesker og opptatt av fagfeltet sitt. Samtidig trekker hun frem sin flerkulturelle erfaring, som hun beskriver som en rettesnor på arbeidsplassen og styrke i et flerkulturelt samfunn som Kristiansand.

 

Første plassering i Trainee Sør har hun i Agder Energis Kommunikasjonsavdeling. Arbeidsdagen varier fra dager som er proppfulle av møter til dager hvor hun virkelig har tid til å leve seg inn i to eller tre oppgaver. Da hun begynte var avdelingen i sluttfasen av å lage en ny plan for konsernets sosiale medier. Nå stortrives hun med ansvaret for driften der, og arbeidet med tekstproduksjon og grafisk design. I tillegg jobber hun med formidling av NorFlex, et innovasjonsprosjekt som legger til rette for fleksibelt strømforbruk.

 

I sin første plassering har hun også fått mulighet til å delta på et kurs i LEAN-metodikk sammen med de andre traineene ved samme kull. Her fikk de en innføring i hvordan man kan jobbe med kontinuerlig forbedring, og Tessy trekker frem dette som en særlig fin erfaring.

 

«Jeg hadde så vidt hørt begrepet før, men vi gjorde noen praktiske øvelser den dagen som jeg tror jeg kommer til å huske i lang tid framover. Det var utrolig interessant.»

 

 

Viktige historier

Tessy fremhever at godt kommunikasjonsarbeid i sosiale medier er et konkurransefortrinn for virksomheter. Å beherske formidlingen på de ulike digitale flatene er derfor sentralt.

 

«Jeg opplever at alt som har med sosiale medier å gjøre ofte kan oppleves som trivielt, men det er faktisk veldig krevende å lykkes med å skape engasjement der. Jeg syns det er interessant å følge med på de som er skikkelig gode, om det så er privatpersoner eller virksomheter.»

 

Hun forteller videre at det for noen kanskje er slik at jo mer man jobber med disse plattformene jo mindre har man lyst til å være på de på fritiden. Selv mener hun at hun ikke enda har kommet dit. På fritiden vil hun si at hun er «kanskje litt for» aktiv på sosiale medier. Statistikken på telefonen viser at hun bruker Instagram, YouTube og Snapchat mest, men skal hun virkelig koble av settes telefonen på "ikke forstyr". Deretter lager hun en stor kopp med te og honning, og leser en bok eller ser på en dokumentar. I tillegg er hun også veldig glad i å skrive dikt, lage spillelister og tilbringe tid med venner.

 

Etter å ha vært innom tre forskjellige plasseringer i Trainee Sør håper Tessy at hun sitter igjen med mer kunnskap om hvilke arbeidsoppgaver hun trives best med, og en bedre evne til å sjonglere jobb og privatliv.

 

«Jeg håper også at jeg er mer uredd rett og slett, at jeg stoler mer på instinktene mine og går for det.»

 

Hvor fremtiden tar Tessy er hun usikker på. Kanskje bor hun til og med ikke i Norge. Alt hun vet er at hun ønsker å jobbe med å fortelle noen viktige historier.