2img_0130

Slår et slag for innovasjon

Etter toppidrettshøyskole i Bærum og bachelorgrad i USA, ønsket Maria og samboeren å flytte tilbake til Grimstad. Med mastergrad innenfor innovasjon og kunnskapsutvikling synes traineen det er fantastisk å få en kickstart på arbeidslivet.

HR i USA og innovasjon på UiA

Maria Tønnessen har en bachelorgrad i business management med fordypning i HR fra University of Mississippi (Ole Miss). I tillegg har hun en mastergrad i innovasjon og kunnskapsutvikling fra Universitetet i Agder.

Grunnen til at jeg dro til USA for å ta en bachelorgrad var fordi jeg ønsket å kombinere idrett og utdanning. Jeg har spilt mye golf opp gjennom årene, og var «over dammen» i fire år før jeg vendte snuten hjem mot Norge og Grimstad. Før jeg dro til USA var jeg i Bærum på Norges Toppidrettsgymnas, så etter syv år borte følte jeg det var riktig å komme hjem til den nydelige skjærgårdsbyen.

Den tilpasningsdyktige 25-åringen setter pris på at hun studerte i utlandet. Ettersom Mississippi ligger sør i USA, ved Mexicogulfen, er temperaturen sjelden under 0 grader. Derfor var forholdene ideelle for å satse på favorittsporten.

Jeg var en del av universitetets golflag i USA, Ole Miss Womens’ Golf Team, hvor vi reiste rundt og spilte turneringer gjennom semesteret. Vi spilte turneringer i mange stater i USA, samt Hawaii og Mexico.

Tønnessen var også med i andre foreninger på Ole Miss. Deriblant startet hun opp Rebels’ International, sammen med studievenninnen som var tennisutøver. Ettersom sistnevnte var fra Egypt, ønsket de å lage en møteplass for internasjonale idrettsutøvere på campus.

På den måten kunne vi dele erfaringer og inntrykk av USA samt lære om hverandres kulturer. Det var utrolig lærerikt og morsomt å bygge en forening fra scratch og se den vokse.

1img_0128Men der stopper ikke engasjementet, ettersom hun også var medlem av Student Athlete Advisory Committee (SAAC). Det er en komité man kan finne på hvert college i USA, bestående av én representant fra hver idrett.

Representantene gir innsikt i opplevelsene til de som er både studenter og idrettsutøvere. Vi kom med innspill til regler, forskrifter og retningslinjer som påvirker livene våre på campus.

Styreverv og internship

Vel hjemme i Norge med påbegynt mastergrad, var 25-åringen styremedlem i linjeforeningen Novus. Der hadde hun ansvar for kommunikasjon og markedsføring. Nest siste semester hadde hun, i tillegg til tre fag, et internship i GARD hvor hun var en del av Improvement and Innovation-teamet.

Jeg fikk jobbe med å utforme den interne innovasjonsprosessen i selskapet. Det var utrolig interessant, gøy og lærerikt, ikke minst relevant ettersom jeg fikk bruke teorier fra masteren i praksis. Før jeg begynte i Trainee Sør hadde jeg også internship i Agder Energi. Der jobbet jeg i et tverrfaglig team hvor vi så på nye forretningsmuligheter for batterier i fremtidens kraftsystem.

Tidlig ute med en plan

Tønnessen bestemte seg å søke på Trainee Sør allerede første året på masteren. Hun hadde hørt mye bra om ordningen via kjente traineer, alumni og mentorer.

Jeg ser en unik mulighet til å bygge et stort nettverk, prøve seg på ulike arbeidsoppgaver i ulike virksomheter og delta på kurs. Dessuten er det viktig at traineene er en sosial gruppe gjennom hele programmet. Selv om det er utfordrende og litt skummelt å komme ut i arbeidslivet, er det flott å ha en gjeng med traineer i nettverket sitt som man kan prate og diskutere med hvis det skulle være noe man er usikker på. Frem til nå har Trainee Sør overgått mine forventninger og jeg er så takknemlig for at jeg søkte.

Ansvarlig i flere prosjekter

Tønnessen sin første plassering er Grimstad kommune, hvor hun jobber tett sammen med næringssjef Bodil Slettebø. Traineen blir motivert av å utfordre det etablerte, og bidrar med innspill på flere prosjekter.

Jeg blir inkludert i alt av møter og prosjekter som foregår, og jeg får ansvar og tillit. I tillegg får jeg jobbe med prosjekter som jeg virkelig brenner for, nemlig å fremme Grimstad som et bra sted å jobbe, bo, studere og besøke.

Arbeidsoppgavene varierer veldig og det er gøy. Jeg har blant annet vært prosjektleder for arrangementet Grimstad BTC (Business, Technology & Culture) som er et arrangement i forkant av Gründeruka Agder. Jeg jobber også med Universitetsbyen Grimstad og flere prosjekter der fokuset er å øke Grimstad sin attraktivitet for innbyggere, næringsliv, studenter og besøkende.

Traineen synes det er fantastisk å bo i Grimstad. Derfor er det midt i blinken å jobbe med utvikling av hjembyen. Hun har lært at det ligger mye i begrepet næringsutvikling.

Bidragsyter og lærevillig

Traineens formål med første plassering er å bidra som en viktig ressurs i prosjektene hun har jobbet med. Tønnessen ønsker å gjøre et bra inntrykk som gjør at hun blir ønsket tilbake.

Jeg har også mål om å sitte igjen med en bedre forståelse for innovasjon i offentlig sektor. Masteroppgaven min omhandlet dette, som i praksis er veldig spennende. Ettersom flere av prosjektene har lengre tidsperspektiv enn plasseringen tilsier, er jeg åpen for å komme tilbake for å se den videre utviklingen.

Vi gleder oss til å se hvor Maria Tønnessen ender opp i de neste plasseringene, enten det er i offentlige eller private virksomheter. Helt til slutt ønsker den engasjerte 25-åringen å komme med en oppfordring.

Alle damer som vil prøve basket, kom til Holvikahallen i Grimstad onsdager klokken 19:00!